Članice območja z evrom so uspešno usklajevale svoje fiskalne politike v dolžniški krizi v letih 2008 in 2009. "Od takrat pa države, ki imajo proračunski prostor, niso vložile potrebnega napora," je ocenila Lagardova.

Christine Lagarde bo 1. novembra prevzela položaj predsednice Evropske centralne banke, kjer bo zamenjala Maria Draghija. Foto: EPA
Christine Lagarde bo 1. novembra prevzela položaj predsednice Evropske centralne banke, kjer bo zamenjala Maria Draghija. Foto: EPA

Države s kroničnimi proračunskimi presežki naj razvežejo mošnjiček
Države s "kroničnimi proračunskimi presežki, kot sta Nizozemska, Nemčija in še nekaj držav po svetu", bi morale razvezati mošnjiček in s tem pomagati k preseganju "trenutnih neravnovesij", je nadaljevala.

Poziv državam, da okrepijo vlaganja v infrastrukturo, izobraževanje in inovacije
Lagardova, nekdanja prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki bo v petek uradno prevzela posle na čelu ECB-ja od Maria Draghija, je pozvala te države, naj okrepijo vlaganja v infrastrukturo, izobraževanje in inovacije. Ponovila je tudi poziv francoskega predsednika Emmanuela Macrona k večji proračunski solidarnosti med 19 državami, ki si delijo evropsko valuto.

Lagardova obžaluje, da evroobmočje še nima skupnega proračuna

Nemška stopnja brezposelnosti je najnižja po združitvi države leta 1990. Foto: EPA
Nemška stopnja brezposelnosti je najnižja po združitvi države leta 1990. Foto: EPA

"Delimo si valuto, ne pa tudi pomembnejšega dela proračunskih politik," je ocenila Lagardova. Po njenem mnenju je obžalovanja vredno, da območje z evrom še nima skupnega proračuna. Finančni ministri območja z evrom so se ta mesec dogovorili o osnovah malega evrskega proračuna. Proračunski instrument, o katerem se pogajajo, je sicer precej razvodenela različica ambicije francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je želel močan samostojen proračun, ki bi bil varovalo v krizah. Voditelji držav morajo dogovor še potrditi.

Nemška brezposelnost na najnižji ravni, analitiki opozarjajo pred slabšimi časi
Medtem pa iz Nemčije sporočajo, da se je oktobra kljub bojazni pred recesijo stopnja brezposelnosti znižala še za 0,1 odstotne točke na 4,8 odstotka. V največjem evropskem gospodarstvu je bilo tako septembra 2,204 milijona brezposelnih, kar je 30.000 manj kot septembra. Stopnja nemške brezposelnosti je oktobra dosegla novo najnižjo raven po združitvi države leta 1990. Analitiki ob tem opozarjajo, da največjemu evropskemu gospodarstvu, ki je izrazito izvozno naravnano, pretijo slabši časi. Ob tem kot največji tveganji izpostavljajo protekcionistično politiko ZDA in izstop Velike Britanije iz EU-ja.