Nadzorni svet NLB-ja zaradi nesklepčnosti na seji v torek ni odločal o izdaji soglasja za prodajo 10,75-odstotnega lastniškega deleža banke v Mercatorju hrvaškemu Agrokorju. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorni svet NLB-ja zaradi nesklepčnosti na seji v torek ni odločal o izdaji soglasja za prodajo 10,75-odstotnega lastniškega deleža banke v Mercatorju hrvaškemu Agrokorju. Foto: MMC RTV SLO

"Ni nobenega razloga, da bi Slovenci dopustili, da bi na plečih naših bank in naših dobaviteljev reševali finančne težave Agrokorja," je prepričan Golob.

Andraža Grahka iz KD Skladov, ki imajo v svojem portfelju tudi Mercatorjeve delnice, odločitev nadzornega sveta NLB-ja, da odločitev o prodaji deleža v trgovski družbi preloži na delničarje, ne preseneča, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj.

"Dogajanje do skupščine bo pestro"
Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke v torek zaradi nesklepčnosti namreč ni odločal o izdaji soglasja za prodajo 10,75-odstotnega lastniškega deleža banke v Mercatorju. Zaradi morebitnega nasprotja interesov se je več članov izločilo iz glasovanja.

Nadzorniki so upravi predlagali, naj skliče skupščino, na kateri bodo odločitev o tem sprejeli delničarji banke. Sklep o prodaji deleža, ki ga ima NLB v največjem trgovcu, zahteva 75-odstotno soglasje delničarjev, večinski delničar banke pa je država oziroma v njenem imenu Agencija za upravljanje kapitalskih naložb.

Nadzorni svet je tako odgovornost za ta posel preložil na lastnike. Kljub temu da je država do zdaj nasprotovala tej prodaji, pa se lahko pod novo vlado stališče do prodaje Mercatorja po mnenju Grahka spremeni.

Pričakuje pestro dogajanje do skupščine: "Lahko pride tudi do pritiska novoformirane vlade, ki bi lahko izoblikovala drugačno stališče, kot ga ima trenutno AUKN. To je mogoče. Lahko pride do vprašanja, kdo ima legitimnost in kdo sprejema odločitve."

"Vlada naj se ne vpleta v tovrstne posle"
Matej Lahovnik
z Ekonomske fakultete v Ljubljani pa je prepričan, da država stališča glede prodaje Mercatorja Hrvatom ne bo spremenila.

"Na neki način dvomim, da bi prihodnja vladna koalicija, katere obrisi šele nastajajo, to odločitev radikalno spreminjala in nase vzela breme prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, ki je politično očitno zelo občutljivo. Ne verjamem, da bo do te prodaje prišlo," je napovedal.

Sicer pa bi po Lahovnikovem mnenju nova vlada naredila največ, če se v tovrstne posle ne bi vpletala. Koliko je to realno, pa je drugo vprašanje.