Skupina Pivovarna Laško svoj delež v Mercatorju prodaja skupaj s konzorcijem bank. Foto: MMC RTV SLO
Skupina Pivovarna Laško svoj delež v Mercatorju prodaja skupaj s konzorcijem bank. Foto: MMC RTV SLO
Mercator krči ponudbo

V začetku oktobra je urad ustavil postopek, s katerim je Klirinško depotni družbi brez predhodnega soglasja urada prepovedal izvedbo prenosa lastništva delnic Mercatorja v lasti Laščanov, tako da lahko zdaj Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska znova razpolagajo z delnicami Mercatorja - skupaj imajo v lasti 23,34-odstotni delež.

Urad prodaje Mercatorja najprej ni dovolil
Pivovarna Laško je v začetku letošnjega leta, kot je znano, svoj delež v Mercatorju želela prodati samostojno, pri čemer je bil v igri za nakup hrvaški Agrokor. Tik pred odobritvijo prodaje s strani nadzornikov je 26. aprila letos z odločbo o omejitvi prostega razpolaganja z delnicami Mercatorja presenetil urad za varstvo konkurence, ki se je za tak ukrep odločil zaradi usklajenega delovanja na skupščini Mercatorja, kjer so leta 2009 zamenjali nadzorni svet družbe.

Laščani so zato prodajo Mercatorja odložili, nato pa pristopili k skupni prodaji Mercatorja. Več delničarjev, ki skupaj obvladujejo 50,03 odstotka Mercatorja - poleg družb iz skupine Pivovarna Laško še Abanka, Banka Celje, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, NKBM in NLB -, je junija letos podpisalo sporazum o skupni prodaji trgovskega podjetja.

Čas za nezavezujoče ponudbe do 17. oktobra
Lastniki Mercatorja so prodajni postopek zaupali banki ING iz Londona. Ta nezavezujoče ponudbe zbira do ponedeljka, 17. oktobra, povpraševanje pa je posredovala vsem, ki so v preteklosti izkazali interes za Mercator, tudi Agrokorju.

Po nekaterih neuradnih informacijah so ponudbe oddali samo finančni igralci, med njimi skladi Mid Europa, Warburg Pincus in TPG. Agrokor, ki je v lasti Ivice Todorića, pa naj bi bil edini strateški vlagatelj, ki pa še pripravlja ponudbo za slovenskega trgovca. Nekateri slovenski mediji so sicer poročali, da naj bi se za vstop v Mercator zanimal tudi francoski Leclerc, ki ima v Sloveniji že dve nakupovalni središči, v Ljubljani in Mariboru.

Mercator krči ponudbo