Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je zanikal govorice, da se je z Agrokorjem dogovarjal o prodaji Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je zanikal govorice, da se je z Agrokorjem dogovarjal o prodaji Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO

Poleg prodaje Mercatorja jih silijo tudi v prodajo Fructala, Večera in Dela.

Pivovarna Laško ima 400 milijonov evrov posojil, banke pa so jim rok za prodajo premoženja in podaljšanje odplačila posojil postavile do 30. junija, do zdaj pa so prodali le za 7,5 milijona evrov premoženja.

Zato so v pivovarni dali ponudbo za prodajo 23,34 odstotka Mercatorja, ki se bo iztekla v sredo, 9. marca. Zanimanje za nakup tega deleža je že pred časom izrazil hrvaški Agrokor, ali se je odzval na to konkretno ponudbo Laščanov, pa se ne ve.

Morebitni Agrokorjev nakup slovenskega najboljšega soseda je sprožil razprave in tudi proteste v slovenski politični in laični javnosti. Poznavalci zato menijo, da so s tem v Laškem dosegli, da bo politika pri bankah skušala doseči reprogramiranje njihovega dolga, je poročala TV Slovenija.

Sašo Stanovnik iz družbe Alta Invest je za TV Slovenija dejal, da je "je jasno, da se je politika že postavila na stran, da ne želi Agrokorja v lastniški strukturi Mercatorja". Mogoče je, da bodo zdaj ukrepali prek vzvodov, torej tudi prek bank, je dejal Stanovnik in dodal, da je to "v Sloveniji zelo mogoče". Po njegovem mnenju je tako vprašanje, ki se ob tem zastavlja, to, ali bo odločitev o tem, "kdo bo prevzel koga", temeljila na ekonomski logiki ali "neki politični logiki".