Za nepodelitev razrešnice upravi je glasovalo 82,25 odstotka predstavnikov kapitala. Foto: MMC RTV SLO
Za nepodelitev razrešnice upravi je glasovalo 82,25 odstotka predstavnikov kapitala. Foto: MMC RTV SLO
Boško Šrot
Boško Šrot je lani za vodnje Laškega zaslužil 230.000 evrov kot nadzornik v odvisnih družbah pa še dodatnih 18 tisočakov. Foto: MMC RTV SLO
Kristjan Verbič
Na vse sprejete sklepe je predstavnik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič napovedal izpodbojne tožbe. Foto: MMC RTV SLO
Posebni revizor v Laško

Na skupščini je bilo navzočih 82,15 odstotka predstavnikov kapitala, med glasovanjem o (ne)podelitvi razrešnice upravi, ki jo je lani še vodil Boško Šrot, pa so nepodelitev razrešnice izglasovali z 82,25 odstotka glasov. Razrešnice ni dobil niti nadzorni svet. Odločitev je bila podprta z 68,7 odstotka glasov. Naj tu dodamo, da je Šrot lani z vodnjem Laškega zaslužil 230.000 evrov, kot nadzornik v odvisnih družbah pa še dodatnih 18 tisočakov.

Nadzornikom nižja sejnina
Predstavniki kapitala so na skupščini imenovali nove nadzornike. Ponovno bo v nadzornem svetu sedel Tone Turnšek, poleg njega pa še Aleksander Svetelšek, Marjan Mačkošek in Vladimir Malinkovič. Direktor Electe Damjan Janković je sicer zahteval, da Turnšek sam poda odstopno izjavo in da prihodnji novi lastnik družbe sam predlaga četrtega člana, a njegov predlog ni padel na plodna tla. Novi nadzroniki bodo imeli nižje sejnine od sedanjih, saj so lastniki potrdili predlog Kapitalske družbe. Lastniki so Kadu pritrdili tudi pri zahtevi po posebni reviziji, ki jo bo opravilo podjetje BDO EOS Revizija. Revidiralo se bo vodenje posameznih poslov v zadnjih petih letih, saj Kad sumi, da se je pri nekaterih poslih ravnalo negospodarsko in škodljivo.

Lanska čista izguba šest milijonov
Delničarji so podprli tudi sklep, da se lanska čista izguba podjetja, ki je znašala dobrih šest milijonov evrov, pokrije v višini 4,4 milijona evrov iz nerazporejenega dobička iz preteklih let, v višini 1,6 milijona evrov pa iz drugih rezerv iz dobička. Turnšek je sicer finančni položaj podjetja označil za resen, ampak tudi rešljiv.

Prav tako so delničarji za 36 mesecev pooblastili upravo Pivovarne Laško za nakup lastnih delnic za odkupno ceno, ki ne sme biti višja od cene delnic, ki velja na organiziranem trgu, z namenom maksimiranja notranje vrednosti delnic družbe. Skupni delež teh delnic ne sme preseči 10 odstotkov osnovnega kapitala družbe.

Na vse sprejete sklepe je predstavnik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič napovedal izpodbojne tožbe. Zanj je skupščina nelegalna kar dokazujejo skozi sodne postopke, saj je majska skupščina, sklicana ravno na pobudo malih delničarjev, že vpisana v sodni register. Novi prvi mož pivovarne Dušan Zorko se je malim delničarjem za preklic majske skupščine opravičil.

Rok Čeferin kot pravni zastopnik Centra naložbe, Infond Holdinga, Kolonela, Atke prima, Boška in Anice Šrot ter Andrijane Starina Kosem pa je napovedal izpodbojni tožbi na izvolitev članov nadzornega sveta in imenovanje posebnega revizorja.

Infond Holding s 17,2 milijona izgube
Tudi družba Infond Holding, ena od lastnic laške pivovarne, ima izgubo. Če je družba v lanskih prvih šestih mesecih še imela 3,75 milijona dobička, je čista izguba v prvem letošnjem polletju znašala že 17,2 milijona. Po besedah Matjaža Rutarja, ki je Infond vodil do nedavnega, družba letos ni imela prihodkov iz pordaje vrednostnih papirjev.

Posebni revizor v Laško