Boško Šrot naj bi prek svojega podjetja Atka-Prima družbo Kolonel prevzel avgusta 2006, pogodbo pa naj bi dve leti hranili pri ljubljanskem notarju. Foto: RTV SLO
Boško Šrot naj bi prek svojega podjetja Atka-Prima družbo Kolonel prevzel avgusta 2006, pogodbo pa naj bi dve leti hranili pri ljubljanskem notarju. Foto: RTV SLO
Družba Kolonel je lastnica 78-odstotnega deleža Centra Naložb, ki je največji lastnik Infonda Holdinga. Infond Holding je največji lastnik Pivovarne Laško in družbe Mercator. Skupaj gre za več kot milijardo premoženja. Foto: MMC RTV SLO
Šrot vendarle lastnik Kolonela

Daniela Rakovič, borzna posrednica Probanke, ki se je kot lastnica Kolonela znašla na četrtem mestu Managerjeve lestvice najbogatejših Slovencev, naj bi lastništvo družbe Kolonel, ki je ključna v lastništvu Pivovarne Laško, že leta 2006 prenesla na Šrotovo družbo Atka-Prima, piše Dnevnik.

V Laškem nad razkritjem niso presenečeni, saj naj bi šlo za podatek, ki je znan že dlje časa.

Ni znano, zakaj pogodba ni bila predložena registrskemu sodišču, ampak jo je dve leti hranila ljubljanska notarka. Pogodbo naj bi sicer sestavil odvetnik Stojan Zdolšek, ki je v Mladininem intervjuju zanikal povezavo s podjetjem in dejal, da ga pozna le po imenu in lastniški strukturi.

Rakovičeve ni več v Kolonelu
Glede na dokumente, na katere se sklicuje Dnevnik, naj bi družbo Atka-Prima med prenosom lastništva zastopala Anica Šrot Aužner, soproga Boška Šrota, Rakovičeva pa naj bi za Kolonel, ki je imel takrat za 8.700 evrov kapitala, prejela 16.700 evrov kupnine. Danielo Rakovič je na mestu direktorice lani poleti zamenjala Blaženka Šoštarič, ki je po povečanju osnovnega kapitala in preoblikovanju Kolonela v delniško družbo postala predsednica uprave družbe.

V Agenciji za trg vrednostnih papirjev preverjajo
Iz Agencije za trg vrednostnih papirjev so sporočili, da trenutno preverjajo "relevantne informacije v zvezi z dejanskim lastništvom podjetja Kolonel". Potem ko bodo pridobili vse potrebne informacije in ugotovili njihov pomen v postopkih, bodo v primeru ugotovljenih nepravilnosti ukrepali v skladu z zakonskimi pristojnostmi, so še sporočili.

Soršak: Vpletene lahko doletijo kazni
Urad za varstvo konkurence je vedel za lastniške menjave v družbi Kolonel, saj je pridobil pogodbo o prenosu lastništva na podjetje Atka-Prima, zato to za varuha konkurence ni novost, pravi prvi človek urada Jani Soršak. Kot je dejal, pa gre lahko zaradi tega pri postopku prevzema Pivovarne Laško za potencialne nepravilnosti.

Kot je pojasnil Soršak, je moral Kolonel, ki je preko družbe Center Naložbe večinski, 78-odstotni lastnik Infonda Holdinga, največjega lastnika Laškega, ko je skupaj z nekaterimi drugimi družbami objavil prevzemno ponudbo za Laško, razkriti lastniško strukturo. Takrat se je njegov pravni pooblaščenec glede lastništva v Kolonelu skliceval na takratno stanje v sodnem registru, kar pa, kot kaže, ni res, je pojasnil Soršak.

Če bi se izkazalo, da je šlo za nepravilnosti, lahko vpletene doletijo kazenske ovadbe in denarne kazni, v skrajnem primeru, če bi urad za varstvo konkurence izdal negativno odločbo v primeru prevzema Laškega - ta je sicer še v pripravi -, pa bi lahko varuh konkurence prevzemnikom celo naložil odprodajo pridobljenih delnic Laškega.

V prevzemnih prospektih ni bilo podatkov o lastništvu

Kolonel je sicer že dvakrat napovedal prevzem Centra naložb, a v prevzemnih prospektih lastništva ni razkril. V Pivovarni Laško so ves čas zanikali, da poteka menedžerski odkup pivovarne, kar je Boško Šrot preko Ljubljanske borze zanikal še decembra 2007, ko naj bi že bil lastnik Kolonela.

Družba Kolonel je lastnica 78-odstotnega deleža Centra Naložb, ki je največji lastnik Infonda Holdinga. Infond Holding je največji lastnik Pivovarne Laško in družbe Mercator. Skupaj gre za več kot milijardo evrov premoženja.

Šrot vendarle lastnik Kolonela