Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dozdajšnji predsednik uprave Gen-I je, ki se mu je danes iztekel mandat, Robert Golob, je po skupščini povedal, da ta ni bila uspešna pri imenovanju nove uprave. Tako bo o novi upravi najverjetneje odločalo pristojno sodišče glede na predloge, ki jih bodo prispevali družbeniki. Golob pa je povedal, da bo sedanja uprava dala predlog za kontinuiteto. Hkrati pa pričakuje, da se bodo družbeniki pogovorili in v tednu ali dveh našli ustrezno rešitev.

Golob je tudi poudaril, da je na tem področju malo sodne prakse, zato bo morebitna sodna odločitev v primeru Gen-I "zanimiv sodni precedens". Družba pa bo po Golobovih besedah tudi brez imenovanja uprave normalno poslovala in ne pričakujejo zapletov.

Že v torek popoldne so se po pisanju medijev sestali nadzorniki družbe Gen Energija, ki je 50-odstotna lastnica Gen-I. Nadzorniki direktorju Martinu Novšaku, katerega stolček naj bi se prav tako majal, že na seji prejšnji teden niso podelili soglasja za vnovično imenovanje Roberta Goloba za predsednika uprave Gen-I, ampak so mu naložili, da na skupščini za predsednika in člana uprave imenuje Jureta Sokliča in Davorina Dimiča.

Kot je danes razkril Golob, so nadzorniki ponoči Novšaku zapovedali, da sam kandidira za predsednika uprave Gen-I, Soklič pa naj bi postal član uprave. Predlog je bil, kot je povedal Golob, zavrnjen, ker je bil tudi formalno nepopoln, saj ima uprava Gen-I štiri člane in ne dveh.

Potrebno je soglasno imenovanje uprave

Skupščina Gen-I o imenovanju uprave sicer odloča soglasno. Polovična lastnica Gen-I je družba Gen Energija, preostalih 50 odstotkov je v lasti družbe Gen-EL. Ta je v polovični lasti Gen-I, po četrtino pa imata v rokah Elektro Ljubljana in Gen Energija. Če se Gen-EL na skupščini ne strinja s predlogom Gen Energije, predlog ni sprejet.

Sorodna novica "Podjetja, ki naredi tri milijarde evrov letno, ne pustiš brez vodstva." Krkovič prst usmeril v SDS.

Opozorila o politično motiviranih posegih

Golob in svet delavcev, ki podpira trenutno vodstvo, sta prejšnji teden sklicala novinarsko konferenco, ker so v zadnjih tednih "med družbeniki podjetja Gen-I ter njihovimi nadzornimi sveti priča politično motiviranim posegom, s katerimi se odločevalci, ki imajo za to zakonite pristojnosti, pa tudi tisti, ki teh nimajo, vpletajo v kadrovanje in korporativno upravljanje mednarodno uspešnega podjetja".

Navedbe Goloba, da naj bi za zamenjavo uprave stala politika, je na tiskovni konferenci potrdil tudi Tone Krkovič, ki zadnje leto v Gen-I skrbi za promocijo energije sonca in prodajo sončnih elektrarn.