Robertu Golobu bo mandat na čelu Gen-I-ja potekel 17. novembra. Golob in svet delavcev, ki podpira trenutno vodstvo, so novinarsko konferenco sklicali, ker so v zadnjih tednih
Robertu Golobu bo mandat na čelu Gen-I-ja potekel 17. novembra. Golob in svet delavcev, ki podpira trenutno vodstvo, so novinarsko konferenco sklicali, ker so v zadnjih tednih "med družbeniki podjetja Gen-I ter njihovimi nadzornimi sveti priča politično motiviranim posegom, s katerim se odločevalci, ki imajo za to zakonite pristojnosti, pa tudi tisti, ki teh nimajo, vpletajo v kadrovanje in korporativno upravljanje mednarodno uspešnega podjetja". Foto: BoBo

"Podjetja, ki naredi tri milijarde evrov letno, ne pustiš brez vodstva," je na novinarski konferenci dejal Robert Golob, predsednik uprave Gen-I-ja. Kot je dejal Golob za Odmeve, ima Gen-I 90 odstotkov prihodkov v tujini, pri čemer tuji partnerji ne razumejo, kako lahko tako veliko podjetje ostane brez uprave in jo mora imenovati sodišče. "Tega v zahodnem svetu ni. Zato ne pristajam na plan B in zahtevam od družbenikov in lastnikov, da se usedejo in uskladijo. Z 18. novembrom moramo imeti upravo s polnim mandatom. Zato se ne predam in zahtevam, da imenujejo upravo, ker je podjetje prepomembno in preveč mednarodno izpostavljeno."

Po njegovih besedah nadzornikov Gen Energije, SDH-ja in vlade ne zanima, da podjetje letos dosega rekorde v poslovanju. Načrtovani dobiček naj bi letos presegli za štirikrat, v letu 2020 je imeli sicer Gen-I 15,5 milijona evrov dobička in dobri dve milijardi evrov prihodkov, letos jih pričakujejo tri milijarde.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Golob je med odgovori na vprašanja napovedal, da ima pričo, ki lahko potrdi, da za zamenjavo stoji politika. Tedaj je na oder stopil Tone Krkovič, ki zadnje leto v Gen-I-ju skrbi za promocijo energije sonca in prodajo sončnih elektrarn, in dejal, da sam ne more verjeti, "da so nekatere stvari takšne, kot so". Spomnil je, da je bil leto dni zaprt v zaporu na Dobu skupaj z zdajšnjim predsednikom vlade Janezom Janšo, kjer sta po naključju delila zaporniško celico z Rokom Snežičem. "Nato se je izkazal za svetovalca predsednika vlade na področju davčne politike. Marsikdo se je nad tem zgražal," je dejal. Krkovič je nato povzel pogovor s Snežičem, ki ga je sam poklical med iskanjem stikov za Gen-I. "A ti si na Genu-I, saj tam je predsednik Golob? Njega bomo umaknili," mu je po njegovih besedah dejal Snežič in dodal, da se o tem ne bosta pogovarjala po odprti telefonski liniji, temveč da bodo odšli na kosilo s sekretarjem SDS-a Borutom Dolancem in se tam vse dogovorili. Snežič je za Radio Slovenija sporočil, da Krkoviča ni ne videl in ne slišal približno eno leto.

Da ga je na pogovor v parlament pred časom poklical prav Dolanc, je pred dnevi razkril tudi nekdanji predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič, ki ga je nadzorni svet razrešil iz krivdnih razlogov. Dolanc mu je predtem predlagal, naj odstopi s položaja sam, a ker tega ni storil, je sledila razrešitev.

"Politični sekretarji nimajo nobene zakonske ne korporativne pravice imenovati nikogar nikamor," je po Krkovičevem pričanju dejal Golob.

Odziv SDS-a

V SDS-u so v odzivu za MMC zapisali, da se Borut Dolanc s Tonetom Krkovičem ali Rokom Snežičem "ni nikoli sestal na kosilu, niti se nikoli ni nameraval sestati. Generalni sekretar stranke SDS iz njune strani ni prejel nobenega vabila na kosilo. Niti z enim niti z drugim ni nikoli govoril o svojem delu."

Ob tem so ponovili, da generalni sekretarji strank nimajo zakonsko opredeljenih pravic imenovanja kadrov v družbah, v katerih je država lastnica oz. zgolj vpletena v lastniško strukturo družbe, zato bi bil "govor o dotični temi nesmiseln".

Golob trdi, da gre pri njegovi menjavi za poskus oškodovanja Gen-I-ja in obvladovanja državnega denarja, saj ima podjetje veliko denarnih tokov na Balkanu, ki bi bili po njegovem odhodu lahko na razpolago. Golob je v Odmevih pojasnil tudi vlogo upokojenega brigadirja Krkoviča v podjetju. Krkovič je svetovalec v prodaji, ki s svojimi številnimi poznanstvi pomaga najti strehe, na katerih hoče Gen-I izgraditi največjo sončno skupnost v Evropi. "Vzeli bomo strehe v najem, na njih bomo z lastnim denarjem zgradili sončne elektrarne in jih dali Slovencem v najem, da bodo imeli poceni energijo za naslednjih 30 let. To je del načrta razogljičenja."

Golob je za Odmeve še dejal, da si politika zgolj verbalno prizadeva za okoljske cilje, v praksi pa jih ruši. "Pokaže se, da ni pomembno, ali delaš družbeno koristno, ker oskrbuješ ljudi s poceni energijo, ni pomembno, ali razogljičiš državo in pripraviš načrt, kako boš brez državnega denarja docegel nacionalne cilje, ker jih to ne zanima. Zanima jih, kako bodo prišli na čelo uspešnih podjetij."

Sorodna novica Ribič: Za mojo razrešitvijo stoji minister Vrtovec. Vrtovec: Očitki so iz trte izviti.

Zaposleni so zaskrbljeni

Vito Panič, predsednik sveta delavcev Gen-I-ja, je na konferenci Gen-I-ja poudaril, da zaposleni že nekaj tednov zaskrbljeno spremljajo te v posege korporativno upravljanje podjetja. Obstoj podjetja, ki so ga zaposleni s poslovodstvom postavili od začetka, je po njegovih besedah v negotovosti. "Čutimo pripadnost podjetju in vrednotam, ki jim pripadamo, zato smo odločni in soglasni, da damo podporo in zaupanje poslovodstvu, ki je doseglo mednarodno uspešnost."

Del opozicije zahteva razpravo o dogajanju v družbi Gen-I na komisiji DZ-ja

Poslanske skupine SAB, LMŠ, SD, Levica in NeP bodo vložile zahtevo za sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ, ki bi razpravljala o vpletenosti politike v kadrovske menjave. "Želimo, da se DZ in javnost seznanijo z novimi dejstvi o potencialnem izčrpavanju energetskih podjetij s strani oblasti ter o nedopustnem kršenju načel korporativnega upravljanja in vpletenosti politike v nezakonite kadrovske menjave. Vpleteni bi morali za ravnanja, s katerimi se je javnost seznanila v zadnjih dneh, prevzeti politično odgovornost," so zapisali.

Sorodna novica "Poskus zamenjave direktorjev v energetiki je tipično političen in nima strokovnega ozadja"

Razlog za zamenjavo vidi v načrtu o razogljičenju energetike

Med predstavljanjem vizije podjetja, ki ga je vodil več kot 15 let, je Golob opozoril, da je pred nami neizogibna podnebna kriza, toda politika ne ukrepa, kot bi morala. "Vsaka tona CO2, ki gre v ozračje, tam ostane, zato moramo ukrepati takoj. Gen-I je naredil strategijo, s katero hočemo dokazati, da je podnebna kriza za poslovni svet celo priložnost." Zatrdil je, da so v podjetju pripravili načrt za razogljičenje cele Slovenije, čeprav bi bilo logično, da to naredi vlada.

"In načrt je izvedljiv. Mi lahko do leta 2035 razogljičimo vso energetiko, in tak scenarij smo pripravili," je zatrdil in dodal, da je politika ta načrt zavrnila: "Dala je navodilo, da je treba glasovati proti. To je tragedija Slovenije." Po njegovem mnenju je to tudi razlog, da mora oditi s čela družbe Gen-I.

Po vsem povedanem je torej prepričan, da gre za politično motivirane posege, ki jih zdaj vsi zanikajo. "A lahko človek razume nekoga, ki, pijan od oblasti in moči, napove zamenjave, ko jih začne izvajati, pa ugotovi, da morda ni mislil resno ali da je odgovornost prevelika, in se skrije?" se je odzval na besede ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, da so očitki o političnem kadrovanju iz trte izvite, čeprav je poleti govoril, da bo v energetiki moral tudi kdo oditi. Po njegovem mnenju bi politiki morali sprejeti odgovornost za svoja dejanja.

Velike spremembe v slovenski energetiki

Sam je poudaril nujnost vlaganja v obnovljive vire energije, če želimo doseči podnebno nevtralnost do leta 2050. Prihodnost pa vidi torej predvsem v pospešeni gradnji sončnih elektrarn.

"Družbeni pomen Gen-I se je še posebej izpostavil v zadnjem obdobju, ko je udarila energetska kriza. Kot edini dobavitelj smo sprejeli zavezo, da ne bomo dražili niti elektrike niti plina. Zato smo še toliko bolj prepričani, da mora biti javnost temeljito in celostno informirana o dogajanju v zvezi z družbo Gen-I," so zapisali v podjetju.

Nadzorni svet Gen Energije ni predlagal ponovnega imenovanja Goloba za predsednika uprave

V torek skupščina družbe Gen-I ni glasovala o vnovičnem imenovanju Goloba za predsednika uprave družbe. Nadzorni svet Gena Energije namreč v ponedeljek ni dal soglasja za njegovo ponovno imenovanje.

Trgovec z električno energijo Gen-I je v polovični lasti Gena Energije, preostala polovica družbe pa je v rokah družbe Gen-EL. O imenovanju poslovodstva Gen-I odloča skupščina Gen-I, in sicer s soglasjem obeh družbenikov.

Podjetje Gen Energija je nato podalo predlog dveh novih kandidatov za člana uprave Gen-I, in sicer Davorja Dimiča v vlogi predsednika uprave in Jureta Sokliča v vlogi člana uprave.