Foto: BoBo
Foto: BoBo

Fortenova je v odzivu na novico, da je Sberbank svoj 43,3-odstotni delež v Fortenovi prodal vlagatelju iz Združenih arabskih emiratov, opomnila, da prvemu potencialnemu kupcu omenjenega deleža, madžarskemu Indoteku, ni uspelo pridobiti dovoljenj pristojnih organov za izvajanje sankcij, pod katerimi se je znašlo premoženje Sberbank.

V drugem poskusu prodaje deleža pokojninskim skladom so dovoljenja pridobili, a so predstavniki nemškega Allianza v nadzornem svetu sklada AZ nakup blokirali, so v odzivu za hrvaško tiskovno agencijo Hina navedli v Fortenovi.

"Po našem vedenju ni bilo izdanih nobenih dovoljenj za prodajo, zato ne vidimo, kako bi lahko sploh prišlo do veljavnega posla. Prav tako po poskusu nakupa s strani pokojninskih skladov ni bilo nobenih skrbnih pregledov družbe. Če so se pri poslu izognili sankcijam, gre za kaznivo dejanje in Fortenova pri tem ni sodelovala," so bili kritični v hrvaški družbi.

S prodajo ni seznanjena niti hrvaška vlada. "Ozadja konkretnega posla ne moremo komentirati, ker o njem nismo bili uradno obveščeni niti ni bila vlada kakor koli vključena vanj," so zapisali v hrvaški vladi ter napovedali, da bodo vsa "relevantna dejstva" preverili pristojni organi.

Prodajo deleža Sberbanke v Fortenovi Saifu bin Marhanu Alketbiju, ki je sicer generalni direktor urada dubajskega prestolonaslednika, so iz agencije za odnose z javnostjo Millenium promocije sporočili v sredo zvečer, transakcija pa naj bi bila izvršena 31. oktobra, še spominja Hina.

Vlada napoveduje preiskavo posla

Iz hrvaške politike se vrstijo odzivi prodajo deleže Fortenove, pri čemer je opozicija kritična do vlade in opozarja, da gre za vprašanje nacionalne varnosti, vladni predstavniki pa napoveduje temeljito preiskavo posla.

Hrvaški pristojni organi zbirajo vse informacije o transakciji, je novinarjem zagotovil minister za notranje zadeve Davor Božinović. "Vlada se seznanja in se bo seznanjala. Seveda moramo najprej zbrati vse informacije o poslu, ki je bil očitno sklenjen mimo vseh mednarodnih regulacij," notranjega ministra povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po njegovih besedah je tudi povsem možno, da je bil dogovor kupca in ruskih akterjev v tej zgodbi sklenjen v Rusiji. "Jaz tega ne vem, sem pa prepričan, da bodo naši organi preiskali zadevo in ugotovili, ali je prišlo do izogibanja sankcijam, ki smo jih uvedli proti Rusiji," je dejal.
Kdaj bi bili lahko znani prvi izsledki teh preiskav, je po Božinovićevih besedah pretenciozno napovedovati.

Tudi državni sekretar na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Frano Matušić je poudaril, da noben državni organ niti vlada niso bili seznanjeni s poslom. "Hrvaška pri tej transakciji ni sodelovala na nikakršen način," je poudaril in dodal, da bodo preiskali vse, da se prepričajo, da ni prišlo do kršitev sankcijskega sistema.

Na vprašanje, ali je mogoče, da je arabski vlagatelj zgolj krinka in v resnici v Fortenovi ostaja ruski kapital, je Matušić odvrnil, da je možno tudi to, in da je prav zaradi tega treba ugotoviti, kako je prišlo do transakcije.

"Ker je sedež Fortenove na Hrvaškem, imamo dolžnost preiskati, kako in ali je sploh prišlo do prenosa lastništva ter ali so bila sredstva zares vplačana," je dejal.

Da je treba raziskati vse okoliščine posla, je pozval tudi predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković. "Najprej moramo potrditi dejstva, šele nato lahko odločamo o nadaljnjih postopkih," ga povzema Hina. Kot je dejal, je vse o tej transakciji izvedel iz medijev.

Na kritike opozicije, da bi morala vlada vedeti za to transakcijo, ker gre za pomembno podjetje, je Jandroković odgovoril: "Kako bi lahko vedela vlada, če ni vedela Fortenova."
Več opozicijskih poslancev je poudarilo, da je Fortenova strateško hrvaško podjetje, njegov prevzem pa je vprašanje nacionalne varnosti.

Parlamentarni odbor za notranjo politiko in nacionalno varnost je po besedah poslanca Siniše Hajdaša Dončića (SDP) od varnostno obveščevalne službe SOA že zahteval poročilo, saj da gre za vprašanje nacionalne varnosti. SAO je sicer danes sporočila, da zaradi zakonskih in varnostnih razlogov svojih postopkov ne more predstavljati javnosti.

Sandra Benčić (Možemo) je ocenila, da posel obdaja veliko negotovosti. "Vlada se je ponovno znašla v situaciji, ko se prevzema ena od strateških državnih družb, mi pa ne vemo, kdo stoji za tem kapitalom in kakšne so njegovi nameni," je dejala.

Zvonimiru Troskotu (Most) se zdi neresno, da se v javnost prihaja s kontradiktornimi informacijami, sploh ker ima "Fortenova v lasti pol Slavonije".

Mercator v roke dubajskega šejka?