Madžarsko-ameriški sklad Indotek se zanima za nakup 44-odstotnega deleža banke Sberbank v skupini Fortenova, pod katero spada tudi Mercator. Foto: BoBo
Madžarsko-ameriški sklad Indotek se zanima za nakup 44-odstotnega deleža banke Sberbank v skupini Fortenova, pod katero spada tudi Mercator. Foto: BoBo

Za konec transakcije so potrebna še soglasja regulatorjev v več državah, so ob tem dodali v Fortenovi. Kot pišejo Finance, bo imela zaradi razsežnosti posla glavno besedo Evropska komisija. Odpira se tudi vprašanje plačila kupnine, če bi se sankcije proti Rusiji zaostrile in razširile na nove finančne ustanove. Do sklenjenega posla naj bi tako trajalo še kar nekaj časa.

Prvi mož Fortenove Fabris Peruško je ob podpisu pogodbe zapisal, da prihod Indoteka v lastništvo skupine pozdravljajo, saj v njem vidijo dolgoročnega strateškega partnerja. V skupini sta poleg trgovskega dela, ki ga sestavljata Mercator in hrvaški Konzum, še kmetijski in živilskopredelovalni del.

Da je banka Sberbank začela prodajni postopek, je sredi meseca razkril hrvaški Jutarnji list. Največja ruska banka, ki je igrala pomembno vlogo pri reševanju hrvaškega koncerna Agrokor, iz katerega je nastala Fortenova, je umik iz lastništva Fortenove v dveh letih napovedala sredi lanskega leta, zaradi sankcij proti Rusiji ob vojaškem napadu na Ukrajino pa je te postopke pospešila, saj bi se sankcije lahko razširile na njeno lastništvo. V lastništvu Fortenove je sicer z nekaj več kot sedmimi odstotki tudi prav tako ruska banka VTB.

V lasti enega najbogatejših Madžarov

Indotek Group je medtem v večinski lasti enega najbogatejših Madžarov Daniela Jellineka. Gre za skupino, ki upravlja premoženje v vrednosti več kot tri milijarde evrov in deluje na področju nepremičnin, finančnih storitev, logistike ter transporta. Podjetje zaposluje 380 ljudi, ima sedež v Budimpešti, pisarne pa ima še na Hrvaškem, v Španiji, Italiji, Romuniji, na Poljskem in v Grčiji.

Skupina Indotek naj bi imela kot lastnica številnih nakupovalnih centrov in nepremičnin na Madžarskem interes za širitev v maloprodajno dejavnost. Indotek naj bi se ob tem dogovarjal o regionalnem partnerstvu s francosko trgovsko verigo Auchan (ta denimo poleg živilskih trgovin vključuje tudi trgovski znamki Decathlon in Orsay), ki je v slovenski soseščini z osnovno znamko prisotna na Madžarskem in v Italiji.

Po informacijah časopisa Delo Madžare zanimata le trgovski in živilski del hrvaškega koncerna, torej Mercator, Konzum in Tisak ter več živilskopredelovalnih podjetij, denimo PIK Vrbovec, Zvijezda, Dijamant, Jamnica. Fortenova naj bi medtem prodala kmetijski del, pri čemer se neuradno kot morebitni kupci omenjajo hrvaški vlagatelji, predvsem pokojninski skladi.

Mercatorjev projekt v ljubljanskem BTC-ju

Vstop Indoteka v lastništvo Fortenove, ki je od tega tedna edina lastnica Mercatorja, bi lahko bil poleg morebitnih povezav z Auchanom zanimiv tudi za Mercatorjev projekt centralnega logističnega središča na območju ljubljanskega BTC-ja. Mercator namreč išče investitorja, ki bi sodeloval pri razvoju, financiranju in izgradnji tega centra. Projekt ob ocenjeni vrednosti v znesku 130 milijonov evrov pomeni največjo posamično naložbo v zgodovini Mercatorja.

V Mercatorju so lastniško konsolidacijo Fortenove marca pozdravili. "Prepričani smo, da se bosta s tem nadalje krepila stabilnost in razvoj Mercatorja, s tem pa seveda tudi slovenski in regionalni dobavitelji," so med drugim navedli.

Mercator v madžarsko-ameriške roke?