Foto: EPA
Foto: EPA

Nakup je po pisanju časnika Jutarnji list že potrdil tudi arabski investitor.

Alketbi naj bi bil izkušen in ugleden vlagatelj na številnih področjih, v svoji karierni poti pa je bil tudi med glavnimi v uradu vladarja emirata Dubaj Mohameda bin Rašida al Maktuma.

Zvečer se je vlagatelj po pisanju Jutarnjega lista oglasil s sporočilom za javnost. V njegovem uradu so navedli, da je bila transakcija nakupa 43,4-odstotnega deleža v Fortenovi končana 31. oktobra, podrobnosti pa niso razkrili.

"S tem poslom se začenja obdobje strateških vlaganj Saifa Alektbija na Hrvaškem. Prepričani smo, da bo ta naložba izjemno pomembna za skupino Fortenova in celotno hrvaško gospodarstvo," so zatrdili.

S prodajo arabskemu vlagatelju se končuje zgodba o izstopu Sberbank, ki je tako kot večina ruskih finančnih ustanov predmet zahodnih sankcij zaradi napada Rusije na Ukrajino, iz lastništva Fortenove.

Največja ruska banka je aprila pogodbo o nameri za prodajo deleža podpisala z madžarsko-ameriškim nepremičninskim investicijskim skladom Indotek, ki ga vodi eden najbogatejših Madžarov Daniel Jellinek s tesnimi povezavami s premierjem vzhodne slovenske sosede Viktorjem Orbanom.

A čeprav so nekateri mediji pred časom pisali, da je posel, neuradno ocenjen na okoli pol milijarde evrov, tik pred koncem, saj naj bi bil Indotek na dobri poti, da dobi potrebna soglasja regulatorjev, je transakcija na koncu padla v vodo.

Uspela ni niti alternativa, za katero so si prizadevali na Hrvaškem. Ta je bila, da bi Sberbankin delež vzporedno kupili eden najbogatejših Hrvatov in lastnik Enna Grupe Pavao Vujnovac ter več pokojninskih skladov. Vendar pa so predstavniki nemškega zavarovalniškega velikana Allianz po pisanju Jutarnjega lista pred dnevi glasovali proti sodelovanju njihovih skladov v poslu, zato se načrti niso uresničili.

Na koncu je presenetljivo v lastništvo Fortenove vstopil arabski kapital, o možnostih za naložbe vlagateljev iz Združenih arabskih emiratov na Hrvaškem pa naj bi se že marca letos z dubajskimi vladarji pogovarjal tudi hrvaški premier Andrej Plenković.

Medtem pa je portal Necenzurirano pred dnevi pisal, da naj bi Indotek proučeval možnosti za odkup Mercatorja od Fortenove, čeprav v Zagrebu do zdaj niso kazali interesa za prodajo največjega slovenskega trgovca.