Minister za finance Uroš Čufer ostaja miren in zagotavlja, da denarja v proračunu ne bo zmanjkalo. Foto: BoBo
Minister za finance Uroš Čufer ostaja miren in zagotavlja, da denarja v proračunu ne bo zmanjkalo. Foto: BoBo

Če ne bomo na trgu zbrali denarja pred poletjem, ga bomo pač jeseni.

Finančni minister Uroš Čufer

Finančni minister Uroš Čufer je zatrdil, da denarja v proračunu kljub slabi prodaji ne bo zmanjkalo, in dodal: "Če ne bomo na trgu zbrali denarja pred poletjem, ga bomo pač jeseni." V javnosti se je sicer v zadnjem času slišalo, da ima država le dva meseca časa, da se z izdajo menic zadolži na trgu in se s tem izogne prošnji za pomoč.

Čufer (še) ni zaskrbljen ...
Čufer še pravi, da iskanje novih sredstev za refinanciranje dolga in financiranje novih ukrep ta trenutek še nista "pereč problem". V običajnih razmerah bi Slovenija sicer res že bila na trgu z obveznico, a čeprav "razmere niso normalne", po Čuferjevih besedah še vedno "nismo v položaju, ko bi morali na silo na trg".

... saj voda (še) ne gori
Prepričan je namreč, da še "imamo možnost, da lahko počakamo na umiritev razmer in na to, da stalni investitorji v naše obveznice pridobijo nekoliko več lagodja in zaupanja glede slovenske ekonomske politike. Ko jim bomo predstavili naše načrte, to po mojem mnenju ne bo problem. Ne smemo sicer zanemariti vprašanja zadolževanja na trgu, a voda ne gori."

Kako se je prodajalo
Na avkciji zakladnih menic (oznaka SZ61 (1. izdaja)), ki bodo dospele 10. oktobra letos, je bilo danih 50.620 lotov ponudb, piše ministrstvo za finance na svoji spletni strani. Ministrstvo je sprejelo 32.250 lotov ponudb v vrednosti 32,25 milijona evrov po enotni ceni 99,148 odstotka.

Na podlagi enotne cene, sprejete na avkciji, znaša nominalna letna obrestna mera za omenjene vpisane zakladne menice 1,70 odstotka. Ponudbe so bile podane v razponu cene med 98,359 in 99,395 odstotka oziroma v razponu obrestne mere od 1,20 do 3,30 odstotka letno.

Na avkciji zakladnih menic z oznako DZ46 (1. izdaja), ki bodo dospele 10. aprila prihodnje leto, pa je bilo podanih 31.120 lotov ponudb, od tega je finančno ministrstvo sprejelo 23.810 lotov v skupni vrednosti 23,81 milijona evrov po enotni ceni 97,070 odstotka.

Na podlagi enotne cene, sprejete na avkciji, znaša nominalna letna obrestna mera za vpisane zakladne menice 2,99 odstotka. Ponudbe so bile podane v razponu cene med 95,663 in 98,083 odstotka oziroma v razponu obrestne mere od 1,93 do 4,48 odstotka letno.

Če ne bomo na trgu zbrali denarja pred poletjem, ga bomo pač jeseni.

Finančni minister Uroš Čufer