Britansko podjetje Noman Foodds v svoji ponudbi nima sladoledov, ki so paradni konj Leda. Foto: Ledo
Britansko podjetje Noman Foodds v svoji ponudbi nima sladoledov, ki so paradni konj Leda. Foto: Ledo

Fortenova je po zeleni luči regulatorjev sklenila prodajo poslovne skupine za zamrznjeno hrano, ki jo sestavljajo Ledo plus, Ledo Čitluk in Frikom, ter več manjših povezanih družb. Kupilo jo je britansko podjetje Nomad Foods.

"Veliko smo delali za to in ponosni smo na dejstvo, da smo s transakcijo v celoti izpolnili svoj najpomembnejši cilj. Cena 615 milijonov evrov je potrdila vrednost našega poslovanja, hkrati smo v regijo pripeljali strateškega partnerja, ki bo še naprej razvijal posel in se posvečal razvoju kultnih blagovnih znamk Ledo in Frikom. Pričakujemo tudi, da bo Nomad Foods v prihodnje pomemben poslovni partner v regionalni maloprodaji Fortenove," je po poročanju portala Index dejal Fabris Peruško, glavni izvršni direktor in član Upravnega odbora Fortenova grupa.

Nekdanji lastnik Agrokorja, ki je tudi večinski lastnik Mercatorja, Ivica Todorović, je namreč pustil družbo v visokih dolgovih, zaradi česar je morala posredovati država – večinski del podjetja, ki se danes imenuje skupina Fortenova grupa, so prevzele ruske banke in ameriški naložbeni skladi.

"Prodaja je končana leto dni po tem, ko je skupina Forten začela postopek prodaje Poslovne skupine zmrznjene hrane, in kljub temu da je bil projekt izpeljan v zelo zahtevnih okoliščinah pandemije," je še dejal Peruško.

Nomad Foods v programu nima sladoleda

Podjetje Nomad Foods je med največjimi proizvajalci zmrznjene hrane v Evropi, njegov letni prihodek je 2,3 milijarde evrov in ima kar 4800 zaposlenih. V svoji ponudbi imajo zamrznjeno zelenjavo, ribe, perutnino, pice, krompir in pripravljene obroke, sladoleda, ki je paradni konj Leda, pa ne.

Predtem sta interes za nakup skupine Ledo izkazala podjetje Nestle, in sicer 450 milijonov evrov, in Podravka, ki je ponujala 350 milijonov evrov.