Lek spada pod farmacevtsko podjetje Novartis. Foto: BoBo
Lek spada pod farmacevtsko podjetje Novartis. Foto: BoBo

Farmacevtsko podjetje Lek, ki spada pod okrilje Novartisa, ima na Prevaljah 250 redno zaposlenih in 70 agencijskih delavcev. Prve uradne informacije o nadaljnjih načrtih koncerna je del zaposlenih od nadrejenih dobili že v ponedeljek, pogovori z zaposlenimi pa se nadaljujejo do vključno četrtka. Proizvodnja antibiotikov je medtem ustavljena, delavci pa so na plačani odsotnosti, a prihajajo na sestanke z nadrejenimi glede načrtov na lokaciji.

Sorodna novica Konec nove Lekove tovarne na Prevaljah

"Lek v Sloveniji dobiva dodatno vlogo in za potrebe Novartisovih tehničnih operacij ustanavljamo v Sloveniji globalni operativni center. V njem bomo izvajali aktivnosti, povezane z logistiko, oskrbovalno verigo, nabavo, kontrolo kakovosti, proizvodno znanostjo in tehnologijo ter inženiringom. In lokacija Prevalje postaja integralni del tega globalnega operativnega centra," je po prvih jutranjih sestankih z zaposlenimi v izjavi za medije na Prevaljah povedal novi predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji Robert Ljoljo.

Namesto proizvodnje – logistični center
Preoblikovanje lokacije Prevalje in s tem ukinitev proizvodnje antibiotikov, ki se tako koncentrira v sosednji Avstriji, bo potekalo prihodnji dve leti. "Vsi delavci bodo dobili priložnost, da se prekvalificirajo in usposobijo za nova delovna mesta. V teh dveh letih bo potekala proizvodnja, postopoma se bodo ustanavljala nova delovna mesta in postopoma prenašala proizvodnja v Avstrijo," je dodal direktor Antiinfektivov Prevalje Roman Burja. Pojasnil je, da delavce sproti obveščajo o spremembah, ki se dogajajo, in da se z njimi pogovarjajo o tem, kakšna bo prihodnost na Prevaljah.

Po besedah Ljolja Lek s tem, ko v okviru Novartisa pridobiva dodatno vlogo, še dodatno utrjuje navzočnost Novartisa v Sloveniji, hkrati pa daje tudi zavezo za "nadaljnjo prisotnost na Koroškem". Pojasnil je še, da bo Novartisov globalni operativni center, del katerega bo prevaljska lokacija, izvajal dejavnosti za celotno Novartisovo proizvodno mrežo, za njegovo delovanje pa bodo v Sloveniji potrebovali "nekaj sto ljudi", kar pomeni oblikovanje dodatnih delovnih mest v Sloveniji. Globalni operativni center v Sloveniji bo eden od dveh v okviru Novartisovih tehničnih dejavnosti, drugi bo v Hyderabadu v Indiji.

Lek seli proizvodnjo antibiotikov iz Prevalj na Tirolsko

Proizvodno halo kupuje TAB Mežica?
Vodstvo Leka se je danes sestalo tudi z županom Občine Prevalje Maticem Tasičem. Ta je po sestanku v izjavi medijem izrazil upanje, da bodo "v Ljubljani spoznali, da so lahko Prevalje tudi sedež tega centra". Tasič meni, da ima koroški prostor veliko dobrega, visoko izobraženega kadra, ki išče zaposlitvene možnosti in tako upa v dobro zgodbo, saj se hkrati obeta tudi prihodnost v novozgrajeni Lekovi hali.

Sorodna novica Prevaljski obrat Leka bodo širili in dodatno zaposlovali

Ljoljo je dejal, da so s podjetjem Tab Mežica podpisali pismo o nameri, in sicer za nakup Lekove novozgrajene proizvodne hale na Prevaljah. Druge podrobnosti o tem za zdaj niso znane. V Leku računajo, da bo del zaposlenih iz Leka dobil tudi možnost zaposlitve v Tabu, tam pa, kot je znano, razmišljajo o tem, da bi dosedanjo proizvodnjo akumulatorjev dopolnili tudi s proizvodnjo litij-ionskih baterij.

Podpis omenjenega pisma o nameri s podjetjem Lek so v izjavi za javnost danes potrdili tudi v družbi Tab Mežica. Prav tako so potrdili pripravljenost, da zaposlijo približno 100 Lekovih delavcev. "Kakršnihkoli poslovnih namenov na navedeni lokaciji zaenkrat še ne moremo komentirati," je še zapisal direktor Taba Bogomir Auprih in napovedal, da bodo javnost o tem obvestil takoj, ko bo znanega kaj več.

Za naložbo Leka država leta 2017 primaknila sedem milijonov
Temeljni kamen za naložbo v gradnjo dodatne tovarne Leka na Prevaljah, takrat ocenjeno na 105 milijonov evrov, so položili že aprila 2017, država pa je naložbo podprla s sedmimi milijoni evrov subvencije s predvidenim izplačilom v treh letih. Po takratnih napovedih Leka, ki spada pod Novartis, je bilo predvideno, da bo prva redna proizvodnja v okviru nove tovarne stekla v drugi polovici leta 2020 in prinesla najmanj 140 novih delovnih mest. Zaradi odpiranja novih delovnih mest pa je tudi Gimnazija Ravne skupaj z Lekom pripravila program izobraževanja za farmacevtske tehnike.