Novartis je v razvoj in posodobitev zmogljivosti na Prevaljah v zadnjih desetih letih vložil več kot 30 milijonov evrov, so se pohvalili v Leku. Foto: BoBo
Novartis je v razvoj in posodobitev zmogljivosti na Prevaljah v zadnjih desetih letih vložil več kot 30 milijonov evrov, so se pohvalili v Leku. Foto: BoBo

"Naložba bo povečala sedanje zmogljivosti, projekt bo trajal več let," so sporočili s farmacevtske družbe Lek in pojasnili, da bodo – če se bo vse odvijalo po načrtih – prve proizvodne linije zagnali v letu 2019 in jim postopno dodajali nove do leta 2023.

Ob tem so v sporočilu za javnost dodali, da je Novartis v razvoj in posodobitev zmogljivosti na Prevaljah v zadnjih desetih letih vložil več kot 30 milijonov evrov. Podlaga za novo naložbo so visoka kakovost procesov in izdelkov ter znanje in izkušnje, ki odlikujejo Novartisovo koroško enoto, še navajajo v Leku.

"Povpraševanje v zadnjem času stalno narašča, in da bi mu zadostili, smo v zadnjih letih uvedli številne izboljšave procesov. Zadovoljni smo, da se je Novartis odločil za to naložbo, saj bomo s povečanjem sedanjih zmogljivosti omogočili nadaljnji razvoj lokacije in zaposlovanje," je odločitev o širitvi komentiral direktor proizvodnje penicilinskih izdelkov Prevalje Zlatko Ajd.

Znano je namreč, da je imel Lekov prevaljski obrat pri odločitvi o širitvi močno konkurenco znotraj skupine Sandoz.

Občina zadovoljna, saj mladi ne bodo več uhajali drugam
Predstavniki Leka so na Prevaljah načrte predstavili občinski upravi na čelu z županom Občine Prevalje Maticem Tasičem in občinskim svetnikom. Tasič je v izjavi za STA izrazil zadovoljstvo ob odločitvi Novartisa za širitev proizvodnje na Prevaljah. Naložba po njegovih besedah ni pomembna le za Prevalje in Koroško, temveč tudi za Slovenijo in sam Lek.

Izpostavil je pomen novih delovnih mest in s tem možnosti zaposlitve za visoko izobražene mlade, ki sicer priložnosti iščejo zunaj Slovenije. Ob tem je zaradi zagotavljanja zadostnega kadra kot izjemno pomembno tudi za Lek izpostavil načrtovano hitro cestno povezavo Koroške z avtocestnim križem v okviru tretje razvojne osi.

Kakovostna delovna mesta z višjo dodano vrednostjo
V Lekovem obratu na Prevaljah je bilo sicer konec leta 2016 skupno 246 zaposlenih, kar je devet odstotkov več kot leto prej. Kot navajajo v Leku, je širitev dejavnosti na lokaciji Prevalje skladna tudi z razvojnimi usmeritvami regije, saj se s tem uresničuje razvoj kakovostnih delovnih mest z višjo dodano vrednostjo. Med bistvenimi vidiki, ki so prispevali k Novartisovi odločitvi za širitev poslovanja na Prevaljah, so dosežki na področju varovanja okolja, zdravja in varnosti, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Na vrhu družbe Lek se sicer napovedujejo menjave – po poročanju časnika Delo bo položaj predsednika uprave družbe zapustil Vojmir Urlep, ki družbo vodi zadnji deset let.