Foto:
Foto:

Ob tej priložnosti so se v omenjenem kraju na praznovanju zbrali zaposleni, predstavniki lokalnega gospodarstva in občine ter Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Predsednik uprave Leka Metod Dragonja je posebej izpostavil uspešen vstop amoksiklava na trg ZDA. Po njegovih besedah je bil vstop skrbno načrtovan in je zahteval dolgoletne obsežne priprave.

Prvo škatlico zdravila amoksiklav so na Prevaljah izdelali leta 1988, sredi 90. let pa je to postal najpomembnejši Lekov izdelek tako po obsegu prodaje kot tudi po stopnji njegove internacionalizacije, je dejal Dragonja. Intenzivno naložbeno politiko je sicer Lek vodil od samega začetka delovanja na Prevaljah in s tem omogočal, da se je proizvodnja povzpela od nekaj 10.000 tablet in kapsul mesečno do nekaj 10 milijonov mesečno. Poleg tega pa so na Prevaljah do pred štirih let izdelovali tudi izdelke iz dentalnega programa.

Zgodovina tovarne
S proizvodnjo farmacevtskih izdelkov so na Prevaljah začeli že leta 1976 v okviru takratne Tekstilne industrije Otiški Vrh s 16 zaposlenimi, predvsem ženskami iz tekstilne tovarne. Leta 1978 se je nato izoblikoval TOZD Dren s 40 zaposlenimi, ki je deloval kot samostojna gospodarska družba in del farmacevtske družbe Lek, kar je družbi po besedah Dragonje omogočalo nesluten razvoj v naslednjem obdobju. Zasluge za prihod Leka na Prevalje ima domačinka Friderika Lahovnik, ki je v ljubljanskem Leku delala od leta 1948, njej v spomin pa so na Prevaljah odkrili tudi spominsko ploščo.