Dorjan Marušič meni, da je ravnanje Lekarn Ljubljana škodljivo za javne finance. Foto: MMC RTV SLO
Dorjan Marušič meni, da je ravnanje Lekarn Ljubljana škodljivo za javne finance. Foto: MMC RTV SLO

Nadzor zadeva ustanovitev družbe LL Grosist, ki je po mnenju finančnega ministrstva v neskladju z zakonom. Marušič je pojasnil, da ni povsem jasno, katero ministrstvo je pristojno za izvedbo izrednega nadzora nad Lekarno Ljubljana glede tega vprašanja.

Kot je dejal, se z ministrstvom za javno upravo in ministrstvom za finance zato še dogovarjajo glede pristojnosti. Minister tega ne ocenjuje kot prelaganje odgovornosti. Če bosta ministrstvi soglašali, da je za nadzor pristojno ministrstvo za zdravje, bo izredni nadzor nad javnim zavodom tudi odredil.

Poročilo o rednih nadzorih ministrstva za zdravje v letu 2011, v okviru katerih so pod drobnogled vzeli tudi Lekarno Ljubljana, bo po ministrovih napovedih objavljeno kmalu.

Jakliču kazanje s prstom na Mariborčane ne pomaga
Na ministrstvu za finance ocenjujejo, da je ustanovitev družbe LL Grosist v neskladju z zakonom, saj javni zavod ne more ustanavljati kapitalskih družb.
Glede sklicevanja direktorja Lekarne Ljubljana Marka Jakliča na Mariborske lekarne, ki so prav tako ustanovitelj veledrogerije Farmadent, pa Marušič pravi, da "takšne poti bremenijo javne finance", zato se bodo skušali z zakonodajo boriti proti takim ravnanjem.

V zvezi s tem Marušič napoveduje spremembe zakonodaje na področju lekarniške dejavnosti. Spremembe bodo pripravili, če bo sprejet prvi sveženj zdravstvene zakonodaje.