V kategoriji trdnosti valute je Slovenija zasedla 75. mesto. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
V kategoriji trdnosti valute je Slovenija zasedla 75. mesto. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Največje omejitve ekonomske svobode v Sloveniji ostajajo preobsežen državni aparat, davčni primež, nefleksibilnost trga dela, prevelika regulativa, negativni odnos do tujih investicij in šibka pravna država, so pojasnili v nevladni organizaciji Svetilnik.

Slovenija si je prislužila oceno 6,59 in se tako odrezalo podobno kot Tajska, Kolumbija, Haiti in Maroko, na repu lestvice pa so se znašle Venezuela, Burma, Republika Kongo, Zimbabve in Čad. Izmed držav EU-ja je Slovenija ocenjena najslabše - prehitela jo je tudi Grčija, ki se je uvrstila na 85. mesto. Med državami nekdanje Jugoslavije je bila Slovenija boljša le od Srbije na 104. mestu.

Na vrhu Hongkong, Singapur, Nova Zelandija
Na vrh lestvice so se za Hongkongom z oceno 8,97 od 10 mogočih točk ter Singapurjem in Novo Zelandijo uvrstili Švica in Združeni arabski emirati. Med državami z območja nekdanje Jugoslavije so se najbolje na lestvici uvrstile Črna gora (49. mesto), Makedonija (71. mesto) in Hrvaška (75. mesto).

Slovenija se je v posameznih kategorijah odrezala različno. V kategoriji obseg (para)državnega aparata in z njim povezani davki je dosegla 124. mesto, v pravnem sistemu in lastninskih pravicah 51. mesto, v trdnosti valute 75. mesto, v mednarodni trgovini 60. mesto, v predpisih oz. regulativah pa 111. mesto.

"Blaginja za veliko večino Slovencev le še sanje"
"Gospodarska rast in blaginja sta za veliko večino Slovencev le še sanje, medtem ko se dnevno spopadajo z bitko za preživetje," je ocenila predsednica Svetilnika Tanja Štumberger Porčnik in dodala: "Namesto da bi se se državna potrošnja krčila in zmanjševala obdavčitev dela, vlada razmišlja, kako uvesti nove ali povišati obstoječe davke."

Lestvica ekonomske svobode, katerih ocene vključujejo 42 kazalnikov, se pripravlja od leta 1996 in je nastala na pobudo Nobelovih nagrajencev iz ekonomije Douglassa Northa, Gerryja Beckerja in Miltona Friedmana.