Vlada je sprejela program stabilnosti, v katerem načrtuje zniževanje primanjkljaja v državni malhi pod tri odstotke BDP-ja. Foto: Shutterstock
Vlada je sprejela program stabilnosti, v katerem načrtuje zniževanje primanjkljaja v državni malhi pod tri odstotke BDP-ja. Foto: Shutterstock

O zgodbi z inflacijo naključne Ljubljančanke je za Prvi poročala Urška Jereb. "Študentka je in plačuje za sobo 400 evrov plus stroški, meni se to ne zdi normalno. V mojem bloku je 110 kvadratov veliko stanovanje pred dvema letoma imelo ceno 390.000 evrov, medtem ko se danes prodaja za 890.000 evrov. Meni se zdi to malce nerealno, še posebej za mlade," je povedala Ljubljančanka.

Najbolj sta se podražili hrana in elektrika, kažejo podatki Sursa. Foto: Pixabay
Najbolj sta se podražili hrana in elektrika, kažejo podatki Sursa. Foto: Pixabay

Inflacija na tako visokih obratih ostaja predvsem zaradi visoke osnovne inflacije, očiščene vplivov hrane in energentov, pojasnjuje Milan Damjanovič z Banke Slovenije. "Osnovna inflacija je v aprilu pospešila na 7,6 odstotka in dosegla svoj novi vrh," je povedal.

Tako imenovano jedrno inflacijo poganjajo tudi višje plače. "Rekordne razmere na trgu dela, ki omogočajo rast plač, ohranjajo dohodek gospodinjstev, hkrati pa potem to robustno domače trošenje podjetjem omogoča, da vhodne stroške prenašajo v končne cene," je pojasnil Damjanovič.

Pod pet odstotkov do konca leta?

Do konca leta bi se lahko inflacija po besedah Damjanoviča ohladila pod petimi odstotki. "Lahko pričakujemo, da bo višje obrestno okolje in manjša kreditna aktivnost ter visoka inflacija postopno začela umirjati domače trošenje proti koncu leta," je še pristavil.

Če pa našo državo primerjamo s preostalimi državami Evropske unije, se uvrščamo v zgornjo polovico. Matevž Postrašija s statističnega urada: "Odstopamo navzgor, ampak smo vseeno še vedno precej v sredini, kar nekaj držav ima višjo inflacijo. Prednjači Madžarska s 25,6 odstotka, so pa pred nami tudi baltske države in države Balkana."

Harmonizirani indeks inflacije na ravni Evropske unije je marca znašal 8,3 odstotka, v Sloveniji pa kar 10,4 odstotka.

Inflacija še kar vztraja

Surs: Najbolj sta se podražili elektrika in hrana

Kot so sporočili s Statističnega urada RS (Surs) so za 15,8 odstotka višje cene hrane in brezalkoholnih pijač k letni inflaciji aprila prispevale 2,7 odstotne točke. Podražitve električne energije za 33,5 odstotka so imele za 0,9 odstotne točke vpliva. Po 0,8 odstotne točke so dodale višje cene storitev in izdelkov v skupinah stanovanjska in gospodinjska oprema ter tekoče vzdrževanje stanovanj (za 10,2 odstotka) ter rekreacija in kultura (za 7,5 odstotka). Za 9,6 odstotka dražje storitve restavracij in hotelov so na inflacijo na letni ravni vplivale z 0,7 odstotne točke. Po 0,6 odstotne točke so prispevale še višje cene storitev in izdelkov v zdravstvu (za 10,1 odstotka) ter oblačil in obutve (za 8,3 odstotka).

Po drugi strani so cenejši naftni derivati letno inflacijo ublažili za 0,4 odstotne točke. Tekoča goriva so se pocenila za 17,5 odstotka, goriva in maziva za osebna vozila pa za 4,9 odstotka.

Cene blaga so se v enem letu v povprečju dvignile za 10,1 odstotka, cene storitev pa za 7,9 odstotka. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 12 odstotkov, poltrajno blago za 7,6 odstotka in trajno blago za 5,5 odstotka, je izračunal statistični urad, ki je spomnil, da je bila letna inflacija aprila lani pri 6,9 odstotka.

Cene blaga so bile na letni ravni v povprečju višje za 9,8 odstotka, cene storitev pa za 8 odstotkov. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 11,9 odstotka, poltrajno blago za 7,5 odstotka in trajno blago za 3,9 odstotka.

Letna stopnja inflacije v Sloveniji se je aprila znižala

Na mesečni ravni viden skok cen počitniških paketov in letalskih vozovnic

K mesečni inflaciji pa so največ, 0,7 odstotne točke, prispevale podražitve počitniških paketov za 23,4 odstotka. Za 6,5 odstotka višje cene oblačil in obutve so dodale 0,4 odstotne točke. Dražje kot prejšnji mesec, za 48 odstotkov, so bile tudi letalske vozovnice, mesečno inflacijo so zvišale za 0,1 odstotne točke. Prav toliko so prispevale za 17,5 odstotka višje cene najema garaž, parkirišč in osebnih vozil. Po 0,1 odstotne točke so dodale še podražitve zobozdravstvenih storitev (za 7,5 odstotka), stanovanjskih najemnin (za 5,6 odstotka), oskrbe z vodo (za 5 odstotkov), nastanitvenih storitev (za 4,2 odstotka) ter raznovrstnega blaga in storitev (za 0,7 odstotka).

Po 0,1 odstotne točke so mesečno inflacijo omilile nižje cene farmacevtskih proizvodov (za 4,8 odstotka), novih avtomobilov (za 1,5 odstotka) in naftnih derivatov – pri zadnjih so se tekoča goriva pocenila za 4 odstotke, goriva in maziva za osebna vozila pa za 0,3 odstotka. Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila aprila 9,2-odstotna. Mesečna rast cen je bila enoodstotna.