Življenjski stroški so se dvignili. Foto: EPA
Življenjski stroški so se dvignili. Foto: EPA

Glavni motor letne inflacije v preteklem mesecu je bil segment hrane, alkohola in tobaka, rast cen je tu glede na januar pospešila za 0,9 odstotne točke, na 15 odstotkov, v prvi oceni ugotavlja evropski statistični urad Eurostat.

Cene energentov so bile februarja za 13,7 odstotka višje kot pred letom dni, januarja je njihova medletna rast medtem znašala 18,9 odstotka, kar govori o občutni umiritvi. Neenergetske industrijske dobrine so se podražile za 6,8 odstotka (januarja za 6,7 odstotka), storitve pa za 4,8 odstotka (januarja za 4,4 odstotka).

Najvišjo letna inflacija v baltiških državah

Od držav, ki uporabljajo evro in za katere je Eurostat imel podatke, so najvišjo letno inflacijo tudi februarja izmerili v Latviji (20,1 odstotka), Estoniji (17,8 odstotka) in Litvi (17,2 odstotka).

Na drugi strani so najnižjo stopnjo letne inflacije zaznali v Luksemburgu, kjer je po prvih ocenah znašala 4,8 odstotka. Sledili so Belgija (5,5 odstotka), Španija (6,1 odstotka), Grčija (6,5 odstotka) in Ciper (6,7 odstotka).

V Sloveniji je bila letna rast cen življenjskih potrebščin pretekli mesec 9,4-odstotna, potem ko je bila januarja 9,9-odstotna.

"Verjetno potrebni nadaljnji dvigi ključne obrestne mere"

Zaradi visoke inflacije v območju z evrov bodo verjetno potrebni nadaljnji dvigi ključne obrestne mere, je za špansko televizijo Antena 3 vnovič opozorila predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde. "V tem trenutku je mogoče, da bomo nadaljevali po tej poti," je dejala v pogovoru, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Naslednje zvišanje za 50 bazičnih točk bo po pričakovanjih in tudi napovedih iz ECB-ja sledilo seji sveta osrednje denarne ustanove evrskega območja 16. marca, vendar so si opazovalci neenotni glede tega, kako bo z dvigi v prihodnje. Lagard je povedala, da je hitrost nadaljnjih zvišanj nemogoče napovedati in da bo odvisna od gospodarskih podatkov, ki bodo takrat na voljo