V Sloveniji so cene narasle za 0,6 odstotka. Foto: EPA
V Sloveniji so cene narasle za 0,6 odstotka. Foto: EPA

Najbolj, za 4,0 odstotka, so se minuli mesec na letni ravni podražile storitve, s tem pa se rast teh cen glede na februar ni spremenila. Hrana, alkohol in tobak so bili dražji za 2,7 odstotka (februarja za 3,9 odstotka), neenergetske industrijske dobrine pa za 1,1 odstotka (februarja za 1,6 odstotka). Energenti so se medtem pocenili za 1,8 odstotka (februarja za 3,7 odstotka).

Brez upoštevanja cen energije, hrane, alkohola in tobaka - na ta podatek je pri odločitvah o denarni politiki pozoren svet Evropske centralne banke - je bila letna stopnja inflacije marca 2,9-odstotna, mesečna pa 1,1-odstotna. Brez upoštevanja energije je bila letna stopnja prav tako 2,9-odstotna, mesečna pa 0,9-odstotna.

Slovenija je imela po prvi oceni decembra 3,4-odstotno letno inflacijo, merjeno s harmoniziranim indeksom, kar je enako kot februarja. Na mesečni ravni so cene po tem indeksu porasle za 0,6 odstotka.

Najvišjo letno stopnjo inflacije so imele marca Hrvaška (4,9 odstotka), Avstrija (4,2 odstotka) in Estonija (4,1 odstotka). Najnižjo sta imeli Litva (0,3 odstotka) in Finska (0,7 odstotka).