Gen-I je v letu 2021 posloval fantastično, rekordno, je na novinarski konferenci v Ljubljani zatrdil Robert Golob, ki je do 17. novembra lani tudi vodil družbo, nato pa ostal brez soglasja za nov mandat. Družbeniki se namreč doslej niso uspeli dogovoriti o novi upravi Gen-I, zato naj bi začasno vodstvo imenovalo sodišče. Po dveh predlogih bi družbo še naprej vodil Golob, po enem pa Martin Novšak, sicer generalni direktor Gen Energije.

Sorodna novica Golob bo v sredo kandidiral za predsednika stranke Z.dej, KUL ga vabi na pogovor

Toda v upravi Gen-I zdaj zagotovo Goloba ne bo. "Prejšnji teden sem umaknil svoje soglasje za poslovodstvo Gen-I. Jaz v upravi ne bom več sedel," je zatrdil danes in dodal, da se podaja "na novo dogodivščino", pri čemer ni želel odgovarjati na vprašanja o svoji politični poti. Dejal je le, da se je v minulih dneh izpraznilo mesto predsednika stranke Z.Dej, ki jo je ustanovil Jure Leben, v katero se je sam tudi včlanil.

Zgodba o Gen-I v lanskem letu je po njegovih besedah zanimiva, napeta in ima srečen konec. Soočeni so bili s tremi krizami, zdravstveno, energetsko in tudi politično, ker so ostali brez uprave. "Ampak nobena nas ni odvrnila od ključnega poslanstva, da smo najprej poskrbeli za naše odjemalce," je dejal in spomnil, da so zamrznili cene električne energije in plina najmanj do poletja.

Lani so presegli vse mejnike in načrte, zato je to zgodba s srečnim koncem. Kot je dejal, to z velikim ponosom deli z javnostjo, ker želi, da jo navdahne, da obstaja mogoče tudi za državo zgodba s srečnim koncem. "Ampak to bomo rešili čez tri mesece," je dodal.

Poslovanje v številkah

Leto 2021 je bilo najuspešnejše za Gen-I. Prihodki so bili s skoraj 3,4 milijarde evrov za 50 odstotkov višji od načrta in glede na leto prej, večino, tri milijarde evrov, so realizirali v tujini. Čisti dobiček je bil na letni ravni za štirikrat večji. Povečali so tudi investicije, za 50 odstotkov na približno 13 milijonov evrov, vse izključno v digitalno in zeleno.

Povečali so tudi obseg trgovanja, na terminskih trgih so imeli prodane energije za več kot 200 teravatov, za 15 Slovenij kupijo in prodajo elektrike in plina v tujini. Odprli so tudi podružnico v Severni Ameriki. Število odjemalcev pa so lani povečali za skoraj 25.000.

Gen-I je promotor sončnih elektrarn, jih tudi gradi. Zgradili so za več kot 3300 sončnih elektrarn za gospodinjstva. Podpisali so za 80 megavatov (MW) pogodb, od tega v lanskem letu za skoraj 50 MW. V Severni Makedoniji so začeli graditi njihovo največjo sončno elektrarno z močjo 17 MW, investicija se bo povrnila v štirih letih, nato bo ustvarjala samo dobiček. "Takih ekonomik nobena druga tehnologija danes ne omogoča, še posebej ne na našem teritoriju," je dejal.

Ob vsem tem so ustvarjali nova delovna mesta, lani so zaposlili 100 novih sodelavcev, toliko jih približno vsako leto. Dodana vrednost na zaposlenega se je povečala s 100.000 na več kot 250.000 evrov. "Kljub povečanju zaposlenosti, investicij in zamrznjenim cenam," je dodal. Vrednost na zaposlenega je posledica dolgoročnega vlaganja v zeleno in digitalno.

Uspeh temelji "na podjetniški kulturi"

Gen-I je, kot je zatrdil , najboljše energetsko podjetje, to mu uspeva zaradi ravnovesja med štirimi deležniki: lastniki, kupci oz. odjemalci, zaposlenimi in finančnimi institucijami. "Imamo najvišji donos na kapital, najnižje cene, najvišje plače in nič dolga, imamo višek denarnih sredstev na računu," je povedal in dodal: "Ali si predstavljate, v kakšni državi bi živeli, če bi to veljalo za Slovenijo?" Uspeh Gen-I po Golobovih besedah temelji na dobri podjetniški kulturi in znanju.

Foto: BoBo
Foto: BoBo