Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potem ko je Robert Golob predstavil poslovne rezultate podjetja GEN-I za leto 2021, je na novinarsko vprašanje, kakšni so njegovi politični načrti, odgovoril: "Danes smo na tiskovni konferenci podjetja, v katerem sem zaposlen, držimo se te točke. Tisto, kar vem o novi poti, je, da bo dogodivščina in dogodivščine ne moreš napovedati vnaprej. Vem pa za naslednji korak, in ta je samo eden. V sredo ima stranka Z.dej kongres, menda je predsednik odstopil in je mesto prazno. Kar se bo dogajalo v sredo, bomo videli v sredo."

Vse drugo bodo na kongresu najprej slišali člani stranke Z.dej, je povedal, saj da je to edino pošteno. "To je spoštovanje, da ne izvedo prek medijev, samo tako bom lahko od njih pričakoval spoštovanje," je pojasnil.

Dodal je, da je to ključna razlika med politiki, ki se radi pohvalijo s tem, kaj bodo storili, in med "nami iz realnega sveta, ki se raje pohvalimo s tistim, kar smo uspeli narediti in deliti z drugimi".

V sredo naj bi potekal kongres stranke Zelenih dejanj (Z.dej), ki jo je ustanovil nekdanji okoljski minister Jure Leben. A kot kaže, naj bi Leben vodenje stranke prepustil Golobu. Odločitev, da Golob ne bo ustanovil svoje stranke, ampak prevzel že ustanovljeno in registrirano stranko, temelji tudi na časovni stiski in tem, da mora stranka za nastop v vseh volilnih okrajih dobiti 88 primernih kandidatov, je pretekli teden poročalo Delo.

Golob zanika, da je imel nezakonito visoko plačo

Že v svoji predstavitvi je sicer večkrat namignil, da bodo napake v državi "odpravili aprila".

Med drugim je poudaril kulturo vrlin in ravnovesje oziroma združevanje na videz nemogočih ciljev, kar da je uspelo tudi družbi GEN-I. Kot ključno je tako poudaril prizadevanja za to, da imaš lahko istočasno najvišji BDP, najnižje cene življenja, najvišje plače državljanov in nič dolga. "Si predstavljate, kakšna država bi to bila," je vprašal.

Pri tem je poudaril vlaganje v prave stvari. Kot potrebno usmeritev delovanja v politiki je navedel zeleno in digitalno ter vlaganje v ljudi. Ključ pa je tudi delitev ustvarjenega, je dodal.

Meni, da je treba spremeniti politično kulturo v državi, saj brez spremembe politične kulture ne more biti spremembe v državi. "Jeza in strah vodita samo v pogubo, to velja tako za posameznika kot tudi za državo," je dejal Golob, ki po 24. aprilu napoveduje "več svetlobe".

Tako verjame v vrednote, kot sta spoštovanje in sodelovanje. Kdor te vrednote izpodbija, "človek, ki mu je ultimativna vrednota vzbujanje strahu med državljani, ta ne bo nikoli moj sogovornik", je dejal.

Dejal je tudi, da bo njegova naslednja služba najbrž v parlamentu, a dodal, da o tem ne odloča sam.

Po poročanju TV Slovenija je prepričan, da je državo moč voditi kot uspešno podjetje.

Golob prepričan, da lahko državo vodi tako uspešno, kot je GEN-I

KUL Goloba povabil na pogovor

Kot poroča portal N1, so stranke KUL-a, LMŠ, SD, SAB in Levica, Golobu poslale vabilo na skupni pogovor. V vabilu naj bi napisali, da se je opozicija povezala, da ustavi drvenje Slovenije v napačno in nevarno smer.

Pred nami sta dva izziva: zmaga nad sedanjo vlado in boljše upravljanje države, da Slovenijo uveljavimo kot pravično, napredno, inovativno in trajnostno državo,” naj bi po poročanju N1 zapisali v vabilu na sestanek, ki naj bi bil v torek prihodnji teden.

Golob se je v preteklem tednu že sešel s predstavniki LMŠ-ja, Levice in SAB-a. Kot je v petek na novinarski konferenci pojasnil predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec, obstaja možnost sodelovanja njegove stranke z Golobom, a le če se bo strinjal z desetimi zavezami, ki so zapisane v sporazumu koalicije KUL. V Levici so srečanje z Golobom označili za spoznavno.

Nagrado bo podaril humanitarnim organizacijam

Sorodna novica Leto 2021 za GEN-I najuspešnejše do zdaj

Golob je na novinarski konferenci napovedal, da bo celotno nagrado, ki jo bo prejel za leto 2021, podelil humanitarnim organizacijam, kar naj bi tudi že overil pri notarju. Nagrada, ki jo je Golob prejel za leto 2020, je znašala 105.679 evrov, letos pa bi bila nagrada, zaradi uspešnosti podjetja GEN-I, lahko še višja.

Vstop Goloba v politiko je za Reporter komentiral prvi predsednik Slovenije Milan Kučan. Meni, da bi uveljavljene stranke prisotnost Goloba na političnem prostoru morale razumeti kot priložnost. Sicer pa meni, da je Golob človek, ki se je pripravljen angažirati za dobro v tej državi.

Golob vnaprej zavrnil sodelovanje z Janšo in člani njegove koalicije

Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Nekaj dodatnih pojasnil in stališč je Golob podal za oddajo Studio City. Vnaprej se je odpovedal sodelovanju z Janševim SDS-om in strankami, ki s SDS-om sodelujejo. Kot je pojasnil, ne želi nikoli sodelovati z nekom, ki širi sovraštvo, jezo in prepir med ljudmi, in v takšnem vzorcu "iz zgodovinske izkušnje" vidi fašizem.

Zavrnil je opazko o novih obrazih v politiki. Kot je pojasnil, v politiki deluje že od leta 1998, torej bi se težko označil kot novi obraz. Je pa res, da do zdaj ni kandidiral v parlament. Odločitev za odhod v parlamentarno politiko je zorela že nekaj časa, je dejal. S tem, ko so ga odstavili iz GEN-I-ja, so mu odločitev zgolj olajšali, saj so mu dvignili prepoznavnost in ga naredili v žrtev. V nasprotju z marsikatero prejšnjo žrtvijo pa po lastnih besedah ni bil tiho in tudi naprej ne bo.

Zdaj se bo pridružil stranki Z.dej, ker je v njej našel veliko somišljenikov, s katerimi deli iste vrednote. Še posebej zelena nota mu je zelo blizu, je zatrdil. Stranko bodo sicer preimenovali. Takoj po njegovi izvolitvi za predsednika bo sklical delovne skupine, ki bodo začele pisati program. Te skupine že obstajajo, zdaj bo treba najti skupni imenovalec, je napovedal.

S predstavniki t. i. koalicije KUL se je že srečal, ampak kot posameznik, kot človek, ki se želi osebno spoznati. Z nekaterimi je imel zelo dobre občutke, z nekaterimi "malo manj, ampak bomo zmogli". Na vprašanje, ali se bo pridružil KUL-u ali pa bo osnoval nekakšen tretji blok, je odvrnil, da se uvršča v liberalno sredino. Obenem si želi, da bi sklenili nekakšen "pakt o nenapadanju", saj ne vidi nobene potrebe po tem, da bi se medsebojno napadali "naravni zavezniki". S predstavniki KUL-a se bo naslednjič srečal že v torek.

Golob meni, da bi se v politiko morali ljudje vključevati na podlagi skupnih vrednot. Sam svojo opcijo vidi kot "nekaj boljšega", nekaj, kar je malo levo in malo desno. Kot levo vrednoto je poudaril socialno občutljivost, kot desno pa podjetniško kulturo. Bi davčno razbremenil premožne, okolje pa prepustil gospodarstvu? Nikakor, je odgovoril, in navedel, da so vse skupaj odlično povezovali v GEN-I-ju. "Mi živimo v neki iluziji, da je Slovenija strašno davčno obremenjena," je izjavil. Dodal je, da je ponosen, ker davke plačuje v Sloveniji in denarja ne nosi npr. v BiH.

Države se ne da voditi kot podjetje, je pa država sestavljena iz številnih družbenih podsistemov, tam pa se da koristno uporabiti podjetniške izkušnje, je zatrdil. Navedel je, da najboljše organizacijske tehnike prihajajo iz ameriške vojske.

Izrekel se je proti prodaji Telekoma in tudi družbe Sava.

Video: Pogovor v celoti v oddaji Studio City

Intervju: Robert Golob