Nekateri nepremičninski strokovnjaki se bojijo, da bo zakon upočasnil obnavljanje starih nepremičnin, ki bi si tako zvišale tržno vrednost in s tem tudi obdavčitev. Foto: MMC RTV SLO
Nekateri nepremičninski strokovnjaki se bojijo, da bo zakon upočasnil obnavljanje starih nepremičnin, ki bi si tako zvišale tržno vrednost in s tem tudi obdavčitev. Foto: MMC RTV SLO
Nepremičnine
Ministrstvo za finance za zdaj ni predvidelo zgornje omejitve stopnje obdavčitve. Minister za finance France Križanič je dejal, da bodo to storili, če se bo izkazalo za potrebno. Foto: Thinkstock
Čaka nas davek na nepremičnine

Ker ima kar nekaj občin enako oziroma podobno davčno stopnjo, nas je zanimalo, na podlagi česa je ministrstvo za finance določilo stopnje za posamezne občine.

Obdavčitev izračunana na podlagi nadomestila za stavbo zemljišče in posplošene tržne vrednosti
Za MMC so pojasnili, da so predlagane stopnje izračunane iz primerjave nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in njihove predhodne ocene posplošene tržne vrednosti. Stopnje so določene tako, da se povprečna raven obdavčitve posamezne nepremičnine v določeni občini ne bo bistveno spremenila, občina pa bo dobila najmanj enak znesek, kot ga je iz treh dajatev, ki jih davek nadomešča, prejemala zdaj.

Predvidene davčne stopnje nekaterih občin, ki imajo podobno stopnjo kot Ljubljana

LJUBLJANA0,056KOPER0,056
DOBREPOLJE0,057LJUBNO0,051
KOBARID0,051LUČE

0,054

HAJDINA 0,055MUTA 0,050
GORNJA
RADGONA
0,051ŠMARTNO
OB PAKI
0,052
KOMEN 0,052ŽELEZNIKI 0,054

Vir: Ministrstvo za finance

Občine z nizkimi vrednostmi nepremičnin imajo običajno višje davčne stopnje in tako bo tudi stopnja davka na nepremičnine v Ljubljani znašala 0,056 odstotka od 80 odstotkov tržne vrednosti nepremičnine, v Mariboru 0,085 odstotka, najvišja pa bo prihodnje leto stopnja v Šalovcih (0,375).

Ministrstvo stopnje določilo, ker bodo tržne vrednosti nepremičnin znane šele spomladi
Na ministrstvu dodajajo, da se bodo stopnje obdavčitve za posmezne občine še usklajevale in preračunavale, občine pa bodo pri tem imele pomembno vlogo. Odločitev, da bodo prvo leto uvedbe davka na nepremičnine stopnje obdavčitve že določene, je padla zato, ker bodo uradne tržne vrednosti za vse nepremičnine v državi določene šele spomladi prihodnje leto. Občine tako v prvem letu ne bodo imele možnosti same simulirati davčnih stopenj, so dejali na ministrstvu. Bodo pa imele v prihodnje možnost določati tudi različne davčne stopnje za različne skupine nepremičnin.

Na vprašanje, ali so v zakonu predvidena kakšna varovala pred vplivom lokalnih volitev, saj bi lahko občine pred lokalnimi volitvami davčno stopnjo znižale, pa so na ministrstvu odgovorili, da glede na to, kako so občine do zdaj obračunavale nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, kar je bilo v celoti v njihovi pristojnosti, ni pričakovati velikih sprememb. A strokovnjaki opozarjajo prav na morebiten vpliv lokalnih veljakov.

Čaka nas davek na nepremičnine