Stari terminal, pa tudi del letališča, sta bila nazadnje obnovljena leta 2007 (od takrat fotografija). Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Stari terminal, pa tudi del letališča, sta bila nazadnje obnovljena leta 2007 (od takrat fotografija). Foto: BoBo/Srdjan Živulović

V družbi, ki upravlja ljubljansko letališče, že vrsto let načrtujejo gradnjo novega terminala, s katerim bi odpravili ozka grla obstoječega zgradbe. Recesija in zmanjšano število potnikov ter nato še privatizacija družbe so te načrte zavrli, za novega lastnika ‒ nemški Fraport ‒ pa je po ponovni strmi rasti števila potnikov investicija znova aktualna.

Sam projekt je sicer drugačen od prvotno začrtanega, manjše spremembe pa je doživel še letos. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil poslovodni direktor Fraporta Slovenija, ki upravlja letališče, Zmago Skobir, gre za podoben koncept, kot je bil načrtovan, torej za popolnoma nov terminal, rahlo odmaknjen in povezan s starim, ki je bil zgrajen leta 1973 in razširjen leta 2007.

Na voljo bo več kot 10.000 kvadratnih metrov novih površin, na katerih bosta nova odhodna hala in prostor za opravljanje varnostnih pregledov, saj je zdajšnji zelo majhen in ne omogoča širitve. Nova bo tudi komercialna ponudba na področju trgovin in gostinstva. Prav tako bo zagotovljen večji poslovni salon.

"Vse to bo omogočalo boljše storitve tudi ob nadaljnji rast števila potnikov in slovo od zamaškov pri odpremi potnikov, ki jih imamo danes," je izpostavil Skobir in pojasnil, da so potrebe po novem terminalu še bolj izrazite v zadnjih treh letih, ko se je zaradi večje prepoznavnosti Slovenije, gospodarske rasti in dobrega poslovanja Adrie Airways število potnikov močno povečalo. Tako letos na letališču pričakujejo rekordnih 1,82 milijona potnikov.

"To rast prometa s staro infrastrukturo in manko osebja dnevno močno občutimo in nesporno je, da je nova infrastruktura potrebna, zato tudi vsi postopki za gradnjo novega terminala potekajo," je pojasnil Skobir, ki večjih presenečenj glede gradnje terminala sicer ne pričakuje, a opozarja, da je vse povezano s prihodki, rastjo in skrbnim načrtovanjem investicij.

Zdaj iščejo izvajalca del
Trenutno poteka dvostopenjski izbirni postopek za izvajalca gradbenih in obrtniških del, ki so ocenjena na 16,2 milijona evrov. Na razpis se je do konca novembra prijavilo šest ponudnikov, s tremi najugodnejšimi pa bodo nadaljevali pogovore. Potem sledijo še razpisi za opremo in Skobir računa, da bo celoten vložek v terminal stal približno 20 milijonov evrov.

"Če ne bo zapletov, ki so možni zaradi pritožb ali novih informacij, ki bi predrugačile celoten plan, bi morali z vsemi postopki in podpisi pogodb zaključiti do konca pomladi," je napovedal Skobir in dodal, da bo potem stekla gradnja, ki bo predvidoma končana pred koncem prihodnjega leta. Odprtje novih prostorov pa je načrtovano pred glavno sezono 2021, to je pred predsedovanjem Slovenije Evropski uniji.

Projekt je tehnično zastavljen tako, da se bo gradnja novega terminala odvijala odmaknjeno od obstoječega, da letalske operacije tudi med gradnjo ne bodo motene in ne bo prihajalo do zastojev pri odvijanju letalskega prometa. Mogoči pa so občasni zastoji v cestnem prometu, saj se bo sočasno s terminalom gradila notranja cestna povezava.