Zaradi terorističnih napadov v Parizu prihaja do številnih odpovedi, od obiska turnej glasbenih skupin do božičnih sejmov. Foto: Reuters
Zaradi terorističnih napadov v Parizu prihaja do številnih odpovedi, od obiska turnej glasbenih skupin do božičnih sejmov. Foto: Reuters
false
Slovensko zunanje ministrstvo odsvetuje vsa potovanja v določene predele Egipta, zlasti na širše območje mest Kairo in Aleksandrija, v mesta v delti Nila in mesta ob Sueškem prekopu, kot so Suez, Ismailia in Port Said, na celotno območje Sinajskega polotoka ter obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom. Foto: EPA
false
Ministrstvo za zunanje zadeve na svoji spletni strani glede na izredne razmere oziroma vse ukrepe, ki jih je po napadih v Parizu sprejela Francija, odsvetuje vsa potovanja v Francijo, ki niso nujna, zlasti v Pariz in večja mesta. Ministrstvo za izobraževanje pa odsvetuje izvedbo ekskurzij in šolskih izletov v Francijo. Foto: EPA

Sestrelitev ruskega letala nad Sinajem, ki se je vračalo iz egiptovskega letovišča Šarm el Šejk, in napad islamskih skrajnežev v Parizu sta povzročila precej nelagodja vsem, ki so v prihodnjih mesecih načrtovali kakršna koli potovanja po Evropi ali Severni Afriki.

Zaradi številnih odpovedi letovanj so prizadete turistične destinacije, kjer so se zgodili teroristični napadi, pa tudi organizatorji potovanj, tudi v Sloveniji. Po pripovedovanjih tako zaposlenih v turističnih agencijah kot tudi potencialnih strank se pojavljajo številne odpovedi potovanj oz. so jih turistične agencije umaknile iz svoje ponudbe. Dogodki v Parizu naj bi precej zmanjšali zanimanje za priljubljena predbožična in novoletna potovanja v turistično najbolj oblegane evropske prestolnice.

V večjih slovenskih turističnih agencijah "uradno" pravijo, da večjih odpovedi in težav (še) ni. Odpovedana pa so letovanja v Šarm el Šejk, kar priporoča tudi zunanje ministrstvo, ki so jih zamenjala druga egiptovska letovišča ob Rdečem morju.

Odpovedi niso množične
"Takšni dogodki se poznajo celotnemu gospodarstvu, ne samo turistični industriji. Ljudje več in dlje razmišljajo, kam se bodo odpravili na počitnice oz. potovanje. Ta trenutek še ne opažamo nekih odpovedi ali preverjanja informacij prek klicev. Zavedamo se, da ljudje spremljajo medije in tudi druge vire komuniciranja. V Kompasu se vedno ravnamo po navodilih, ki jih dobimo iz pristojnih institucij, vlade, MZZ-ja, policije … Na vseh destinacijah imamo svoje agente in smo v stiku z lokalnimi oblastmi, nato pa se na podlagi informacij in dogodkov odločamo, ali bomo izpeljali potovanje ali ne," pravi Peter Majerle iz največje slovenske turistične agencije Kompas.

Majerle dodaja, da dogodki, ki smo jim bili priča v preteklih tednih, nimajo meja in nobena država se jim ne more povsem izogniti. "Na drugi strani pa velja vedno večje zanimanje tudi za arabske turistične destinacije, kot je Dubaj in imamo tudi novo destinacijo v Združenih arabskih emiratih. Sam turizem ne bo trpel, očitno pa je, da bodo ljudje bolj primislili, kam se bodo odpravili na počitnice," še pravi.

"Če se zgodijo teroristični napadi, kot se je zgodil v Tuniziji, potem nastanejo spremembe," pravi Nika Vrhovnik iz turistične agencije Palma, kjer še vedno letijo vsak teden v Egipt, v Hurgado, medtem ko so odpovedali potovanja v Šarm el Šejk. Nedavni dogodki v Parizu pa še niso povzročili kakšnih vidnejših pretresov, saj v tem času nimajo predvidenih izletov v francosko prestolnico. V prihodnjih tednih pa se bo videlo, ali se bodo pojavile kakšne spremembe za potovanja okoli novega leta.

Največ škode je utrpela Tunizija
"Na srečo v času napadov na Sinaju in v Parizu nismo imeli organiziranih skupin, niti v kratkem času načrtovanih, ki bi jih morali takoj po napadu odpovedati. Svoje goste, ki želijo v Egipt, že nekaj časa preusmerjamo v letovišče Hurgada, v Pariz pa načrtujemo naslednjo skupino šele v času novoletnih počitnic. Za zdaj izleta še nismo odpovedali in bomo delovali v skladu z razvojem dogodkov ter morebitnih priporočil MZZ-ja," pa razlaga Nataša Jeza Kotnik iz agencije Sonček.

Največ škode je zaradi dveh večjih turističnih napadov utrpela Tunizija, kamor so prepeljali veliko manj potnikov, največ pa je predvsem poleti pridobila Hrvaška, kjer bi po navedbah Jeza Kotnikove lahko prodali še veliko več kapacitet, kot jih je bilo na voljo.

"V zimskem času smo vedno zelo dejavni na področju wellness ponudbe, kar se bo letos najbrž še bolj obrestovalo. Razen Egipta pa je ena glavnih čarterskih destinacij še Kanarsko otočje, kjer ni zaznati kakšnih odstopanj glede na pretekla leta. Kar pa se tiče naših prilagoditev, bodo te pozimi obsegale še več pestrosti ponudbe v slovenskih hotelih in bližnjih hotelih Hrvaške, poleti pa bomo ob obstoječih programih še več pozornosti naklonili Španiji in Italiji," še dodaja.

V turistični agenciji Relax prav tako pravijo, da v času po terorističnih napadih ne opažajo upada povpraševanja po potovanjih. Za Pariz trenutno nimajo razpisanih programov, v Egiptu pa je zimska sezona.

Več zanimanja za Jadran
"Za zdaj je naša ponudba standardna. Ne razmišljamo o uvedbi nadomestnih oz. novih programov, zaradi zadnjih dogodkov v Egiptu in Parizu. Glavne počitniške destinacije ostajajo še vedno Jadransko morje in Mediteran. Letos opažamo porast v Črni gori. Podobne napovedi so tudi za sezono 2016. Na Mediteranu pa je nekaj več povpraševanja po grških otokih, Španiji in Italiji (Sardinija, Sicilija ...)," pravi Jože Režonja.

V turistični agenciji Quo Vadis pa pravijo, da bi bile odpovedi Pariza in Egipta v teh dneh popolnoma razumljive, če bi jih imeli v ponudbi. Letos pa so opazili večje zanimanje za bližnji Jadran, najmanjše zanimanje je bilo za potovanja v Turčijo, odpovedali pa so tudi Jordanijo in poletni Pariz.