Podražitve bodo veljale za vse polete Lufthanse iz držav EU-ja, Združenega kraljestva, Norveške in Švice. Foto: EPA
Podražitve bodo veljale za vse polete Lufthanse iz držav EU-ja, Združenega kraljestva, Norveške in Švice. Foto: EPA

Cene letalskih vozovnic so v zadnjih letih že narasle, dodatne podražitve pa bi lahko začele ljudi odvračati od letenja.

Vozovnice se bodo zdaj podražile za od enega do 72 evrov, odvisno od vrste, in sicer na vseh poletih iz držav EU-ja, Združenega kraljestva, Norveške in Švice, so sporočili v nemški družbi.

Lufthansa je sporočila, da bo podražitev "pokrila del vse višjih dodatnih stroškov zaradi okoljske regulacije", kot je trajnostno letalsko gorivo, proizvedeno iz materialov na bioosnovi, kar naj bi bilo ključno za letenje, ki bi manj onesnaževalo.

Delnice Lufthanse so sprva utrpele padec vrednosti, ki pa se je pozneje že povrnila.

Predsednik uprave Lufthanse Carsten Spohr je lani opozoril, da bo cilje EU-ja težko doseči, pri tem pa je namignil, da bodo dodatni stroški prizadeli potrošnike.

Na kratkih in srednje dolgih poletih naj bi bile cene vozovnic dražje za do pet evrov, v poslovnem razredu pa do sedem evrov. Na dolgih poletih pa bi bile od leta 2025 vozovnice dražje za do 36 evrov v poslovnem razredu in do 72 evrov v najdražjem razredu.

Letenje naj bi bilo odgovorno za okoli dva odstotka svetovnih izpustov toplogrednih plinov, a velja za eno od gospodarskih panog, ki jih je najtežje razogljičiti, saj goriva za letala ni mogoče preprosto nadomestiti z drugimi viri energije.

Evropski regulatorji so sprejeli pravila, ki zahtevajo, da morajo dobavitelji zagotoviti, da bosta do leta 2025 dva odstotka goriva na letališčih EU-ju trajnostna. Do leta 2030 mora biti ta odstotek šest, leta 2050 pa 70. Številni opozarjajo, da bo to povečalo stroške v panogi.

Dodatni okoljski strošek je v vozovnice že januarja 2022 vključil prevoznik Air France-KLM. Takrat je cene vozovnic povišal za od štiri do 12 evrov, zdaj pa naj bi po zgledu Lufthanse to podražitev še povečal.

Britanski nizkocenovni prevoznik EasyJet je sporočil, da ne načrtuje kopiranja Lufthansinih ukrepov. Tudi WizzAir je sporočil, da se želi izogniti dodatnim stroškom za potnike.