Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Marjan Bezjak, Orjano Ban, Boris Bradač, Olga Franca, Metod Mezek, Nebojša Topić, Marko Valentinčič in Bojan Zadel so kot člani nadzornega sveta Luke Koper soglašali z odločitvijo nekdanje uprave družbe, ki jo je vodil Robert Časar, da se za pridobitev desetodstotnega deleža slovaške družbe TTI nameni 25,8 milijona evrov.

Po odstavitvi Časarjeve uprave je tožbo pred skoraj desetletjem sprožil njegov naslednik Gregor Veselko. Sodišče je zadevo razdelilo na dva dela – tistega, ki ga vodi proti upravi, in tistega proti nadzornikom. Zadnji del, ki je vseboval odškodninski zahtevek za 25,8 milijona evrov, je zdaj po poročanju Dela dočakal pravnomočno sodbo.

Koprski višji sodniki so se strinjali s sodbo na prvi stopnji, da so nekdanji nadzorniki sicer ravnali v nasprotju z zakonsko zapovedano skrbnostjo in odgovornostjo, vendar Luki po njihovem ni uspelo dokazati, koliko škode – če sploh – je imela v tem poslu. Luka Koper se lahko dodatno obrne še na vrhovno sodišče. Sodbe, ki so jo prejeli v torek, za zdaj niso želeli komentirati.

Nekdanji nadzorniki upravičeni do povračila sodnih stroškov

Nekdanja nadzornica Franca je medtem za časnik Delo dejala, da se nikakor ne čuti odgovorne za oškodovanje Luke. "Menim, da je bil tako dolgotrajen postopek proti nadzornikom tudi politično motiviran," je dodala. Poudarila je, da se je sama še posebej zavzemala za pridobitev vseh informacij, kar ji je priznalo tudi sodišče. Svoje soglasje pa je dala tudi na podlagi poročila družbe Deloitte, ki je opravila skrbni pregled slovaške družbe.

Sodbo je pozdravil tudi odvetnik Daniel Planinšec, ki v sporu zastopa prvotoženega nadzornika Marjana Bezjaka, sicer pa je znan tudi kot zastopnik Časarja. "Proti Časarju so sprožili kakšnih osem kazenskih postopkov, Luka pa še enkrat toliko odškodninskih tožb. Večina zadev je padla, porabljene pa so bile velike vsote denarja za sodne stroške," je dejal za Delo. Skupno vrednost vseh vloženih odškodninskih sporov proti Časarju je ocenil na več kot 30 milijonov evrov.

Nekdanji nadzorniki so po presoji sodišča upravičeni do 1,4 milijona evrov, kolikor znaša povračilo sodnih stroškov.