Zaposleni v Hotelih Bernardin so pod Hotelom Histrion pripravili tudi protestni shod. Foto: BoBo
Zaposleni v Hotelih Bernardin so pod Hotelom Histrion pripravili tudi protestni shod. Foto: BoBo

Štiriurna opozorilna stavka, ki jo je napovedal Sindikat delavcev Save Turizma, se je začela ob 10. uri v prostorih delodajalca, delavke in delavci pa so se nato odpravili na promenado pod Hotelom Histrion v Bernardinu. S stavko so izrazili zahteve po odpravi plačnih nesorazmerij, takojšnji uskladitvi osnovnih plač z lansko inflacijo (10,3 odstotka), sklenitvi aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi, dvigu povračila stroškov prevoza na delo na 21 centov na kilometer ter polnem nadomestilu plače za čas trajanja stavke. Najostreje pa v sindikatu nasprotujejo načrtovanemu prenosu zaposlitev sobaric na zunanjega izvajalca Aktiva čiščenje, saj bi to po njihovih besedah predstavljalo škodljivo prakso, ki vpliva na socialni in materialni položaj delavcev.

Sava Turizem, pod okrilje katere sodijo Hoteli Bernardin, je v lasti družbe Sava, katere 90-odstotna lastnica je prek Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe država. Foto: BoBo
Sava Turizem, pod okrilje katere sodijo Hoteli Bernardin, je v lasti družbe Sava, katere 90-odstotna lastnica je prek Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe država. Foto: BoBo

"Za upravo smo zgolj sobarice, toda dostojanstva si ne bomo dovolile vzeti. Tej družbi smo pustile dolga leta svojega življenja, bile lojalne družbi, ki se nas zdaj želi rešiti kot smeti," je na shodu, na katerega je prišlo okoli 100 ljudi, dejala predsednica sindikata Save Turizem, tudi sobarica, Jelica Pintarič. Dodala je, da se uprava družbe hvali, da bodo imele pri Aktivi višje plače, "a naše osnovne plače bodo še vedno 200 evrov pod minimalno plačo, pogoji dela pa vse težji". "Na cedilu nas je pustila vlada, ministri pa prelagajo odgovornost drug na drugega," je opozorila.

Po besedah sindikalne zastopnice so bile sobarice dolga leta tiho, ker so verjele v boljšo prihodnost, zdaj pa jih delodajalec pošilja v negotovo prihodnost, "v družbo, ki jo obravnava inšpektorat za delo zaradi kršitev, ki se dogajajo delavcem". V skupni izjavi, ki jo je prebrala, so sobarice zapisale, da se počutijo "izdano, ponižano in ničvredno". Pintarič je povedala, da gre za zadnje sobarice, zaposlene v družbi Sava Turizem, in da je sobaric vse manj. V načrtu je tudi zaostrovanje stavke, kdaj in na kakšen način, trenutno sicer še ni jasno.

Prezaposlitev se bo zgodila ne glede na stavko in protest

Kot je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Elen Batista Štader, prezaposlitev v sredo v vsakem primeru bo, ne glede na stavko in protest. "Glede outsourcinga želim poudariti, da je pogodba z izvajalcem že podpisna, da je za varnost vseh zaposlenih poskrbljeno, da bodo vsi zaposleni še naprej imeli sklenjene pogodbe za nedoločen čas," je povedal vodja pogajalske skupine Save Turizem Igor Škrinjar.

Sorodna novica Han pred stavko v Hotelih Bernardin: Odločitev, da se prenese sobarice, napačno sporočilo

Predsednica sindikata Save Turizem je v izjavi za medije povedala, da so se pol ure pred shodom sestali s predstavniki podjetja. Ker se ti niso bili pripravljeni pogovarjati o preklicu prenosa delovnih razmerij, so pogovor po njenih besedah hitro končali. V sredo bodo tako prešle pod novega delodajalca, čeprav z njim niso podpisale pogodbe, saj to ni pogoj za prenos delovnega razmerja, je pojasnila.

Škrinjar je v izjavi medtem zatrdil, da so sindikatu in delavcem v pogajanjih prišli naproti, vendar neuspešno, saj je bila glavna zahteva sindikata preklic prezaposlovanja delavcev na zunanjega izvajalca. V Savi Turizem so ob tem poudarili, da bodo delavke, ki stavkajo, v vsakem primeru ostale in še naprej delale v tem hotelu, le pod drugim delodajalcem. Vodstvo Save Turizem tudi vztraja, da dosledno spoštujejo zakonodajo, prenos zaposlenih pa med drugim pripisujejo sezonski naravnanosti podjetja.

Današnjo stavko so sicer po informacijah STA spremljali pristojni inšpektorji. Na Inšpektoratu RS za delo naj bi namreč želeli spremeniti dozdajšnjo prakso obravnavanja stavk na podlagi prijav, ko je že vsega konec, njihova prisotnost na dogodku pa naj bi lahko preprečila morebitno izvajanje pritiskov na stavkajoče, onemogočanje ali omejevanje stavke, nadomeščanje stavkajočih delavcev z drugimi in podobno.

Sava Turizem: Glavna skrb je zagotoviti nemoteno obratovanje hotelov

Glavna skrb družbe Sava Turizem v času stavke je zagotoviti čim bolj nemoteno obratovanje hotelov na Obali ter čim bolj zajeziti negativne posledice za goste in poslovanje, so se na stavko sobaric in drugih zaposlenih v Hotelih Bernardin odzvali njihovi lastniki.

V zvezi s pričakovanji Sindikata delavcev Save Turizma po odpravi plačnih nesorazmerij, uskladitvijo osnovnih plač z inflacijo iz leta 2022 in povračilom stroškov prevoza na delo in z dela je Škrinjar pojasnil, da bi njihova izpolnitev podjetje pahnila v negativne številke, "kar bi dolgoročno ogrozilo stabilnost družbe".

Družba je že lani za izboljšanje položaja zaposlenih namenila dodatnih 3,4 milijona evrov, je spomnil, pri tem pa izpostavil napredovanja za 729 sodelavcev, mesečno izplačane stimulacije za 366 do 600 ljudi, regres 1650 evrov in božičnico 1000 evrov na zaposlenega. V Savi Turizmu so zato sindikatu predlagali zvišanje osnovne plače za več kot 10 odstotkov, višje osnovne plače pa za manj kot 10 odstotkov.

Uprava je namreč že decembra za marec predvidela zvišanje plač vsem zaposlenim, za to pa je letos rezervirala dodatnih 2,1 milijona evrov. "S tem se plače več kot 50 odstotkom zaposlenih povišajo za več kot 10,3 odstotka, kot je bil predlog sindikata, zaposlenim v višjih plačnih razredih pa je povišanje nižje, saj družba ne more pristati na to, da se plačna nesorazmerja med nižjimi in višjimi plačami povečajo," je utemeljil Škrinjar.

Strinjali so se tudi s spremembo obračunavanja potnih stroškov, s predpogojem postavitve formule, ki bo vezana na spremembo cene goriva. "Glede na vse zahteve smo predlagali, da se odprejo pogajanja za celotno podjetniško kolektivno pogodbo," je podčrtal Škrinjar. A sindikat je predlog po njegovih besedah v celoti zavrnil, ob tem pa "potrdil, da bi prišlo do stavke tudi v primeru, če bi bile vse njegove zahteve razen outsourcinga potrjene".

V zvezi z za marec predvidenim prenosom sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca Aktiva čiščenje je dejal, da zunanji najem na Obali ni nekaj novega in da ga Sava Turizem v zadnjih letih že uporablja v več svojih hotelih, kjer da tudi dobro funkcionira.

Boj proti prezaposlovanju tudi med koalicijskimi zavezami

V Sindikatu delavcev Save Turizem ukrepanje pričakujejo tudi od vlade, saj je Sava Turizem, pod okrilje katere sodijo Hoteli Bernardin, v lasti družbe Sava, katere 90-odstotna lastnica je prek Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe država. "Država je v koalicijski pogodbi navedla, da se bo borila proti outsorcingu v javnem sektorju. Pričakoval bi, da bo enaka merila imela tudi za podjetja, kjer ima večinski delež," je za Televizijo Slovenija dejal Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Prizadevanja Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije so podprli tudi na ministrstvu za delo, minister Luka Mesec pa je ob tem napovedal tudi možnost zakonskih sprememb, ki bi otežile zunanje izvajanje storitev. "Po eni strani imamo slabe izkušnje s podjetji, ki izvajajo te storitve, po drugi strani pa je tudi delavsko organiziranje v teh podjetjih oteženo. S koalicijsko pogodbo smo se zavezali, da bo država tisti zgled, ki bo preprečeval prekarnost oziroma oblike eksternalizacije delovnega razmerja," je pojasnil sekretar na ministrstvu Dan Juvan.

V torek se je odzval tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki je v poročilu za javnost poudaril pomen dobrih delovnih pogojev za zaposlene v turizmu, ki predstavljajo temelj prihodnjega razvoja slovenskega turizma. "Kot minister za gospodarstvo, turizem in šport menim, da ima odločitev v podjetju Sava Turizem, da prenese sobarice k zunanjemu izvajalcu, napačno sporočilo. Za slovenski turizem je vitalnega pomena, da imamo uspešna turistična podjetja z dobrimi delovnimi pogoji za zaposlene, ki bodo zato bolj prizadevno in kakovostno opravljali svoje delo," je poudaril.

Stavka v Hotelih Bernardin

Prizadevanja sobaric podprli v številnih drugih sindikatih

Prizadevanja zaposlenih v Hotelih Bernardin so podprli predstavniki številnih drugih panožnih sindikatov in tudi del civilne javnosti. Udeležence shoda so med drugim nagovorili tudi predstavniki Delavske svetovalnice, Inštituta 8. marec, Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije, sindikata Mladi plus ter Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije.

Podporo stavkajočim na Obali so izrekli tudi nekateri sindikati iz drugih podjetij oz. dejavnosti. "Sindikat Tuš se pridružuje skupnemu boju organiziranega delavstva proti outsourcingu in prekarizaciji delovne sile, ki ju kapital vsiljuje zaradi zmanjševanja stroškov dela in v gonji za profitom," so zapisali v sindikatu slovenskega trgovca. Prenašanje delavcev na zunanje izvajalce po njihovih besedah postaja zakoreninjena praksa storitvene industrije tako v zasebnem kot javnem sektorju, "kapitalisti" pa z njim "ne poslabšujejo zgolj položaja delavk in delavcev, temveč tudi slabijo organizacijsko in politično moč delavstva".

"Odločno podpiramo delavke in delavce v Savi Turizem pri uveljavitvi ustavne pravice do stavke in pravice do dostojanstva, varnih in dostojnih delovnih pogojev ter do dostojnega plačila," so zapisali tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije in Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija. Tudi sami nasprotujejo prenašanju delavcev na zunanje izvajalce, saj da so tudi mediji že izkusili, kako outsourcing delavce "potiska v prekarnost, negotova delovna razmerja z nižjimi plačami, brez pravic, z dolgimi in izkoriščevalskimi delavniki".

Lukić: K nam prihajajo sobarice s fibromialgijo, čisto vse so "outsourcane"

Goran Lukić. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Goran Lukić. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Problematiko je v Odmevih komentiral sindikalist in predstavnik Delavske svetovalnice, Goran Lukić. Opozoril je, da se t. i. outsourcing širi vsepovsod, vključno z javnim sektorjem in javno upravo. Tudi na RTV-ju čistijo zunanji izvajalci, je zatrdil. In kaj je s tem po njegovem mnenju narobe? Zunanje najemanje pomeni, da podjetje delavcem pove, da niso več z njimi, čeprav so. Pomeni tudi, da "tečne zadeve", kot so zdravstvene težave, "odidejo" iz podjetja: naenkrat ni več diagnoz, kroničnih bolezni, dolgotrajnih bolniških odsotnosti ... Lukić je zatrdil, da na Delavsko svetovalnico že nekaj let prihajajo sobarice, ki imajo fibromialgijo, torej kronični bolečinski sindrom. Čisto vse te sobarice so outsourcane, je poudaril.

Izpostavil je še dva primera. Prvi: plačilna lista čistilke zunanjega izvajalca, ki za 166 ur dela dobi bruto plačo 373 evrov (z doplačilom do minimalne). Drugi: V Luki Koper so po njegovih besedah outsourcali najtežja dela in s tem proizvajali invalide, in ko so ti delavci prihajali nazaj, da se jih zaposli, so naleteli na zaprta vrata zaradi zdravstvenih težav. Lukić je spomnil na nedavno sodbo vrhovnega sodišča, da je bil model "outsourcanja" Luke Koper nezakonit. O tem so na Delavski svetovalnici pisali predsedniku vlade, ta pa je zadevo "outsourcal" na finančno ministrstvo, odtlej je po Lukićevih besedah le tišina. Tudi ministri drug za drugim poudarjajo, da ne morejo storiti ničesar, ker gre za korporativno upravljanje. Če nihče nič ne more storiti, potem je vprašanje, čemu vse te funkcije služijo – morda bi morali tudi te outsourcati, je sklenil sindikalist.