Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Zaposleni v Hotelih Bernardin, med njimi predvsem sobarice, želijo s stavko med drugim doseči preklic načrtovanega prenosa sobaric na zunanje izvajalce, odpravo plačnih nesorazmerij, takojšnjo uskladitev osnovnih plač z lansko inflacijo (10,3 odstotka), sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi, dvig povračila stroškov prevoza na delo na 21 centov na kilometer in polno nadomestilo plače za čas trajanja stavke.

Stavka se bo začela ob 10. uri v prostorih delodajalca, 15 minut pozneje pa bodo aktivnosti s podporniki in govorci nadaljevali pod Hotelom Histrion v Portorožu na promenadi ob morju, je pojasnila sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije za Obalo Irena Jaklič Valenti.

Razočarani nad neodzivnostjo vlade in SDH-ja

V sindikatu opozarjajo, da bi načrtovani prenos sobaric v Hotelih Bernardin na zunanjega izvajalca Aktiva čiščenje predstavljal škodljivo prakso, ki vpliva na socialni in materialni položaj delavcev. O tem so obvestili tudi vlado in Slovenski državni holding (SDH), saj je Sava Turizem v lasti družbe Sava, katere 90-odstotna lastnica je prek SDH-ja in Kapitalske družbe država, a so "razočarani nad neodzivnostjo".

Opozarjajo tudi na nadaljevanje pritiskov na člane sindikata. "Da je še toliko huje, se to dogaja v družbi, ki je v državni lasti. Vodstvo družbe ne goji socialnega dialoga, se ne pogaja s sindikatom in ne komunicira," je dejala Jaklič Valenti.

"Boj proti prenosu zaposlenih na zunanje izvajalce je tako aktualen tudi zato, ker se identičen posel obeta tudi v preostalih družbah v upravljanju SDH-ja v turizmu na isti destinaciji. Ogroženih je torej še več delovnih mest, pritisk na zaposlene je še večji," je dodala.

Podpora drugih sindikatov

Podporo stavkajočim so izrekli v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja, kjer so prepričani, da je "t. i. outsourcing škodljiv poslovni model, v okviru katerega so delavci za primerljivo delo velikokrat plačani slabše kot redno zaposleni, imajo nižje dodatke k plači, slabše pogoje dela, njihovo delo ni cenjeno in so pogosto izkoriščani".

Vodstvo Save Turizem poudarja sezonskost njihovega dela

Vodstvo Save Turizem medtem vztraja, da dosledno spoštujejo zakonodajo, prenos zaposlenih pa med drugim pripisujejo sezonski naravnanosti podjetja. "Smo izredno sezonsko naravnano podjetje, v katerem je težko uravnavati nihanja števila zaposlenih sobaric. Na Obali je na primer v nizki sezoni lahko zasedenih manj kot 100 sob dnevno, v visoki sezoni pa 750 sob dnevno," so na začetku meseca pojasnili odločitev.

SDH: Poslovanje redno in pozorno spremljamo

Slovenski državni holding za je STA sporočil, da v skladu s svojimi pristojnostmi "redno in pozorno" spremljajo poslovanje v družbah s kapitalsko naložbo države. "Odločitve o zunanjih najemnih storitvah so v pristojnosti poslovodstev družb, SDH kot lastnik pa nanje ne sme vplivati," so izpostavili.

Kot so podrobneje pojasnili, od poslovodstev družb pričakujejo, da vodijo takšno poslovno politiko, ki bo zagotovila "uspešno poslovanje, skladno z veljavno zakonodajo in s kodeksom korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države". "Vendar pa SDH ne sme posegati v neodvisnost organov družb in njihove poslovne odločitve, temveč se s posamezno problematiko lahko seznanja in zahteva določena dodatna pojasnila," so še navedli.

Na vprašanje, ali nameravajo v prihodnje kar koli narediti, da bi na dolgi rok outsourcing čim bolj omejili, pa niso dali nobenih pojasnil.

Matjaž Han. Foto: Zajem zaslona
Matjaž Han. Foto: Zajem zaslona

Han: Ni zaman reklo, da smo turizem ljudje

Če bodo hotela turistična podjetja ohraniti obstoječe in privabiti nove ljudi, je nujno, da jih nagradijo s spoštovanjem, primernimi delovnimi pogoji, socialno varnostjo in poštenim plačilom, je pred stavko dejal gospodarski minister Matjaž Han. Ni zaman reklo, da smo turizem ljudje, je dejal in obe strani pozval k dialogu.

V sporočilu za javnost je Han izpostavil pomen dobrih delovnih pogojev za zaposlene v turizmu, ki predstavljajo temelj prihodnjega razvoja slovenskega turizma. "Kot minister za gospodarstvo, turizem in šport menim, da ima odločitev v podjetju Sava Turizem, da prenese sobarice k zunanjemu izvajalcu, napačno sporočilo. Za slovenski turizem je vitalnega pomena, da imamo uspešna turistična podjetja z dobrimi delovnimi pogoji za zaposlene, ki bodo zato bolj prizadevno in kakovostno opravljali svoje delo," je poudaril.

V skladu s pravili o korporativnem upravljanju družb v državni lasti nima pristojnosti pri tem vprašanju, je spomnil, lahko pa na načelni ravni opozori na pojave, ki po njegovem mnenju "ne vodijo v pravo smer".

"Obe strani, tako družbo Sava Turizem kot sindikat, pozivam k socialnemu dialogu in iskanju ustreznega dogovora, ki bo zagotavljal dobre delovne pogoje za zaposlene in obenem ne poslabšal poslovne uspešnosti podjetja," je sklenil.