Vlada pravi, da načrta izgradnje drugega tira brez sodelovanja Madžarske ne more pripraviti. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Vlada pravi, da načrta izgradnje drugega tira brez sodelovanja Madžarske ne more pripraviti. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

V Slovenijo prihaja madžarski podsekretar za promet na ministrstvu za nacionalni razvoj Lazslo Mosoczi in predvidoma tudi močna gospodarska delegacija - med drugim predstavniki madžarskega Mola ter dveh železniških prevoznikov, Gysev Cargo in Hungrail.

Državni sekretar Leban jim bo pojasnjeval razvoj dogodkov glede gradnje drugega železniškega tira Divača—Koper, med drugim tudi s sklepi komisije DZ-ja za nadzor javnih financ v zvezi s projektom. Parlamentarna komisija je namreč od vlade zahtevala pripravo načrta projekta brez udeležbe Madžarske. A potem bi morali vračati že odobren evropski denar, saj je v dokumentih, ki jih je vlada poslala v EU, zapisana udeležba Madžarov.

Kaj Madžarom v zameno se še ne ve
Madžarska bi v projektu sodelovala z do 200 milijonov evrov visokim kapitalskim vložkom v 2TDK, kaj bi dobila v zameno, pa še ni znano. Ugibanja, da bi vlada lahko posegla v koncesijsko pogodbo z Luko, so na ministrstvu že večkrat zavrnili, zagotavljajo tudi, da se koncesijsko območje in lastništvo Luke Koper ne bosta spreminjala.

Obisk madžarske delegacije na ministrstvu za gospodarstvo označujejo kot vljudnostnega. Pogovori s sosedi potekajo za zaprtimi vrati, poslancem pa naj bi jih predstavili prihodnji mesec. Madžarski gospodarstveniki pa naj bi danes obiskali tudi Slovenske železnice in Luko Koper.