Foto: BoBo (slika je simbolična)
Foto: BoBo (slika je simbolična)

Jeklarna Dunaferr je eno največjih industrijskih proizvodnih podjetij na Madžarskem. Potem ko je morala zaradi pomanjkanja koksa ustaviti delovanje prvega plavža, je v petek morala ustaviti še delovanje drugega, navaja bruseljski portal Euractiv.

Edina možnost za preživetje jeklarne in za ohranitev proizvodnje je hiter ponovni zagon plavžev, saj bi daljša ustavitev onemogočila delovanje, predvsem zaradi tehničnih tveganj in stroškov ponovnega zagona, so poudarili v družbi. "Rešitev je, da avstrijsko podjetje najpozneje v tednu dni začne znova dobavljati koks," so dodali.

Družba je imela težave ob pandemiji covida-19, te pa so se še povečale z rusko-ukrajinsko vojno in energetsko krizo. Pred vojno je bilo povpraševanje na trgu jekla veliko, nato pa je upadlo in cene končnih izdelkov so strmoglavile. Medtem pa so drastično poskočile cene elektrike in zemeljskega plina.

Madžarska vlada zato načrtuje ukrepe za znižanje cen energije. Ukrepi naj bi se nanašali na subvencioniranje plač, mogoče so davčne olajšave ali uvedba zaščitnih dajatev na uvožene izdelke in podobno.