Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so v sporočilu za javnost poudarili v MOL-u Slovenija, je poglobljena preiskava Evropske komisije, ki ji je sledilo soglasje za prevzem, pokazala, da "jamstva za trajno tržno konkurenco v Sloveniji ostanejo v veljavi tudi po koncu transakcije". Spomnili so, da so se marca zaradi pomislekov Bruslja zavezali k odprodaji 39 bencinskih servisov svoje prihodnje združene mreže skupini Shell.

Sorodna novica Mol prevzema 120 bencinskih servisov OMV Slovenija, gorivo bo dobavljala Ina

V MOL-u so prepričani, da se bo konkurenca v Sloveniji z njihovim prevzemom OMV Slovenija še povečala, "saj bo prisotnost močnega ponudnika z drugim največjim tržnim deležem povzročila pritisk na prevladujočega ponudnika, posledično pa bo slovenski potrošnik deležen boljših cen ter kakovostnejših produktov in storitev".

Drugi največji ponudnik

Po opravljenem poslu bo imel MOL položaj drugega največjega ponudnika naftnih derivatov na slovenskem trgu, so poudarili in dodali, da je konec transakcije predviden do 30. junija.

MOL je pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, v kateri že ima 7,75-odstotni delež, podpisal junija 2021. Dogovorjena kupnina za celoten delež znaša 301 milijon evrov, s tem pa bo prišel do mreže 119 bencinskih servisov v Sloveniji, 53 jih že ima pri nas, 39 pa jih bo torej zaradi pomislekov Bruslja, da bi prevzem lahko oslabil konkurenco na maloprodajnem trgu bencina in dizelskega goriva fizičnim osebam v Sloveniji, prodal Shellu.

Skupina Shell, velika svetovna skupina energetskih in petrokemičnih družb, trenutno v Sloveniji upravlja mrežo devetih črpalk, od katerih jih je osem namenjenih tovornjakom.
Daleč največji ponudnik v Sloveniji medtem ostaja Petrol s 318 prodajnimi enotami.

MOL Slovenija je na slovenskem trgu prisoten od leta 1996. Je del mednarodne, integrirane, naftne, plinske, petrokemične in maloprodajne skupine MOL s sedežem v Budimpešti, ki ima več kot 100 let izkušenj in je z več kot 25.000 ljudmi dejavna v več kot 30 državah. Upravlja tri rafinerije in dva petrokemična obrata, v lasti pa ima mrežo 2300 bencinskih servisov v desetih državah Srednje in Vzhodne Evrope.