Mahle, ki je Letriko prevzel leta 2014, ima sedež v Stuttgartu. Foto: EPA
Mahle, ki je Letriko prevzel leta 2014, ima sedež v Stuttgartu. Foto: EPA

V družbi Mahle Electric Drives Slovenija – nekdanji Letriki, ki jo je leta 2014 prevzel nemški Mahle – so v odzivu na opozorila sindikata o odpuščanju dejali, da so skladno z rastjo v zadnjih petih letih neprestano povečevali število zaposlenih, in sicer za več kot 500, tako da danes pri tem dobavitelju avtomobilske industrije zaposlujejo okoli 2000 ljudi. Poleg tega so izvedli številne investicije v stroje, opremo, stavbe in v izboljšanje delovnih pogojev, kar bodo nadaljevali tudi v prihodnjih letih, so dejali.

"V luči znatnega vpliva obstoječe koronakrize tudi na našo družbo smo z namenom, da zmogljivosti začasno ustrezno prilagodimo, uvedli krajši polni delovni čas in podobne ukrepe. Gre za fleksibilne prilagoditve, ki se usklajujejo s pričakovanji družbe na področju prodaje," so navedli. Dodali so, da so z ukrepi za zmanjšanje stroškov lahko omilili negativne učinke koronske krize. "Eden izmed sprejetih ukrepov vključuje tudi manjšo prilagoditev pri številu zaposlenih, kar je bilo, na žalost, v dani situaciji neizbežno. Kljub temu pa število zaposlenih ostaja visoko in je višje kot na začetku leta 2020," so poudarili.

V družbi tudi verjamejo, da se bo rast družbe Mahle Electric Drives Slovenija nadaljevala, ko bodo gospodarstvo in trgi okrevali ter znova zaživeli. Predstavnik sindikata v podjetju Dejan Sirk je ta teden povedal, da bo družba odpustila 26 delavcev v proizvodnji, zaposlenih za nedoločen čas. V sindikatu so nad tem presenečeni, saj bi pričakovali, da bi najprej odšli delavci, ki so jih zaposlili za določen čas. Sirk je napovedal, da se bodo skušali z vodstvom pogajati in vsaj zmanjšati število zaposlenih, ki naj bi jih odpustili, iskali naj bi tudi druge možne rešitve.