Revoz. Foto: MMC RTV SLO/Saša Despot
Revoz. Foto: MMC RTV SLO/Saša Despot

Vodstvo novomeške avtomobilske tovarne Revoz, ki je po popoldanski izmeni 17. marca začasno zaustavila proizvodnjo, je zaposlene med prazniki obvestilo, da je vnovični zagon proizvodnje predviden v torek, 21. aprila. Družba, ki zaposluje približno 3400 ljudi, bo proizvodnjo zagnala postopno, sprva v eni izmeni, so napovedali.

Kot so dejali, je vnovičen zagon proizvodnje odvisen "tako od razmer v državi kot od odločitev matične skupine Renault". Ob tem so zatrdili, da si bo podjetje kot vsa skupina prizadevalo vzpostaviti poslovanje takoj, ko bo mogoče. Ko bo kriza mimo, bo v dogovoru s socialnimi partnerji sprejelo ukrepe za ustrezno delovanje in odgovor na pričakovanja svojih kupcev.

Proizvodnjo bo v ponedeljek, 20. aprila, v polni postavi nadaljevalo tudi podjetje Carthago. Slovenska podružnica nemškega proizvajalca avtodomov Carthago, ki v Odrancih zaposluje skoraj 850 ljudi, je proizvodnjo začasno ustavilo 19. marca, zdaj proizvodne procese izvršuje v delni zasedenosti, približno 25-odstotno. "V prihodnjih dneh bomo obseg proizvodnje varno povečevali," so za STA povedali v družbi.

Samozaposleni lahko v eDavkih že zaprosijo za pomoč

Elan z reorganizacijo izmen

V Elanu se je danes na delo vrnila dobra polovica vseh zaposlenih, so dejali v družbi, ki je proizvodnjo začasno ugasnila sredi marca. "Pri tem pa bomo reorganizirali izmene tako, da bo v vsakem prostoru hkrati čim manj zaposlenih," so napovedali in dodali, da bodo število navzočih zaposlenih povečevali postopno ter v skladu s potrebami delovnega procesa in splošnim stanjem v državi.

V BHS Hišni aparati, kjer so proizvodnjo ustavili in nato na začetku marca vzpostavili poskusno delo na treh proizvodnih linijah, so navedli, da bodo v tem tednu delali praktično s polnimi zmogljivostmi. "Na lokaciji Nazarje bo zato danes navzoča že večina sodelavcev," so dodali.
Nekatera podjetja, ki so proizvodnjo prekinila, so to zagnala že v prvi polovici tega meseca. V družbi Adria Mobil, kjer so proizvodnjo začasno zaustavili 18. marca, so podporne in režijske službe za ustrezno organizacijo proizvodnje delo začele 6. aprila, delo na montažnih linijah pa je steklo 7. aprila. Da bi se izognili gneči, so uvedli drseči delovni čas.

Cimos se pripravlja na zagon

V Cimosu, kjer so na začetku meseca zaprli svoje proizvodne obrate, zaposlene pa napotili na izrabo viška ur in lanskega dopusta, bodo proti koncu aprila oz. na začetku maja postopno znova zagnali proizvodnjo, je po današnjih pogovorih z vodstvom družbe za STA pojasnil sindikalist Sašo Ristič. Predvidoma 27. aprila bodo zagnali proizvodnjo v Senožečah, 4. maja pa še v Mariboru in Vuzenici.

Proizvodnje sicer takoj na začetku še ne bodo zagnali na polno, ampak postopoma. Pri tem se bodo ozirali tudi na naročila oz. zahteve kupcev, je povedal regijski sekretar sindikata Skei Ristič. Razlika v datumih je odvisna tudi od posebnosti posameznih obratov, saj npr. peči v senožeški livarni že zaradi vzdrževanja ne morejo nikoli popolnoma ugasniti, je dodal sindikalist.

Magna čaka na odločitev v Gradcu

V nekaterih podjetjih pa datuma ponovnega zagona še ne vedo. V hoški Magni okoli 200 zaposlenih še ni začelo proizvodnje in razen tistih, ki opravljajo najnujnejša dela, ostajajo doma. Za zdaj odločitve o tem, kdaj bodo začeli postopno ponovno uvajanje proizvodnje v njihovi novi lakirnici, ki so jo začasno ustavili sredi marca, še niso sprejeli.

Kot so povedali za STA, so pri tem odvisni od svoje matične tovarne v Gradcu, kjer proizvodnjo prvih avtomobilov v dveh izmenah začenjajo danes. V prvi fazi proizvodnjo mercedesa B, medtem ko naj bi proizvodnja za jaguarja, za katerega karoserije lakirajo prav v Hočah, stekla predvidoma prihodnji teden.

V družbi Mahle, kjer so proizvodnjo nadzorovano zaustavili 20. marca, so se odločili, da v tem tednu še ne bodo zagnali proizvodnje. V družbi iz Šempetra pri Gorici, ki ima svoje hčerinske družbe še v Bovcu in Komnu, bodo zaposleni doma na čakanju vsaj do 19. aprila, so sporočili. Dodali so, da še vedno poteka delo od doma za zaposlene iz podpornih služb, ki so nujni za trenutno organiziranost poslovanja. Izjeme pri tem so le posamezne službe, ki oskrbujejo trg s ključnimi komponentami.

Nekatera podjetja niso ustavila proizvodnje

Številna proizvodna podjetja so kljub omejevalnim ukrepom države za zajezitev širjenja koronavirusa ohranila delovanje proizvodnje. Ob živilskih in infrastrukturnih podjetjih ta teče med drugim v Leku, Krki, Siju, Tabu, Impolu, Uniorju, Cablexu, Domelu, Knauf Insulationu itd. Proizvodnja v nekaterih, kot so Talum, Steklarna Rogaška, Hidria in Alpina, deluje v nekoliko zmanjšanem obsegu itn.

Inšpektorat opozarja pred odpuščanjem tujcev

V času epidemije novega koronavirusa prihajajo informacije o domnevno neupravičenih prekinitvah delovnega razmerja tujcem, opozarjajo na Inšpektoratu RS za delo. Prekinitve naj bi se poleg tega dogajale mimo predpisanih postopkov kar prek oglasne deske.
Kot je razvidno iz objave na spletnih straneh inšpektorata, so pridobili informacije, da naj bi delodajalci v posameznih primerih tujcem izredno odpovedali pogodbe o zaposlitvi zaradi domnevno neopravičene odsotnosti z dela.

Delavci naj bi bili ob zaposlitev, čeprav na delo niso mogli priti zaradi opravičljivih razlogov, kot so karantena, odhod v tretjo državo, kjer imajo stalno prebivališče, onemogočena vrnitev v Slovenijo in podobno, so pojasnili.

Podjetja naj bi delavce odjavila iz socialnih zavarovanj, odpoved pa jim vročila kar z objavo na oglasnem mestu na sedežu.

Delavec se lahko pritoži

Inšpektorat za delo opozarja, da je tak način vročanja odpovedi dopusten le, če delavec nima niti stalnega niti začasnega prebivališča v Sloveniji ali če ni dosegljiv na naslovu iz pogodbe o zaposlitvi oziroma na naslovu, ki ga je pisno sporočil delodajalcu. Neupoštevanje teh predpisov je opredeljeno kot prekršek. Delavec se lahko, če delodajalec krši postopek pri odpovedi pogodbe o zaposlitvi, obrne na inšpektorat.

Utemeljenost razloga za odpoved sicer presoja delovno sodišče. Čeprav roki v sodnih postopkih z izjemo nujnih zadev v času epidemije ne tečejo, bodo delavci lahko varstvo pravic pred delovnim sodiščem uveljavljali po sprostitvi začasnih ukrepov, povezanih s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami. To naj bi se po trenutno veljavnem zakonu zgodilo najpozneje 1. julija 2020.