Zavod za zaposlovanje Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Zavod za zaposlovanje Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Na novo se je maja v evidenco brezposelnih prijavilo 3861 brezposelnih, 8,4 odstotka manj kot aprila in 2,9 odstotka manj kot maja lani, je objavil zavod.

Med novo prijavljenimi je bilo 1665 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 750 presežnih delavcev, 41 brezposelnih zaradi stečajev in 259 iskalcev prve zaposlitve. V primerjavi z aprilom je bilo na novo prijavljenih po izteku zaposlitve za določen čas 7,1 odstotka manj, presežnih delavcev 11,7 odstotka manj in iskalcev prve zaposlitve 16,7 odstotka manj. Brezposelnih zaradi stečajev se je medtem prijavilo 86,4 odstotka več, a je bilo število še vedno nizko.

Med brezposelnimi, ki so se maja prijavili na zavodu, prevladujejo osebe, ki jim je delovno razmerje prenehalo na področju predelovalnih dejavnosti in v dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil.

V primerjavi z lanskim majem se je prijavilo 16,3 odstotka več presežnih delavcev

V primerjavi z lanskim majem se je na novo prijavilo 16,3 odstotka več presežnih delavcev, ostale pomembnejše kategorije novoprijavljenih pa so se zmanjšale - število brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas za 8,3 odstotka, število brezposelnih zaradi stečajev za 12,8 odstotka in iskalcev prve zaposlitve za 24,9 odstotka.

Od 4992 brezposelnih oseb, ki jih je maja zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo 3076 brezposelnih, 20,5 odstotka manj kot aprila in 7,3 odstotka manj kot v lanskem maju.
Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, tajnikov, prodajalcev, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, hotelih in drugih ustanovah, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, komercialnih zastopnikov za prodajo, natakarjev, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, kuhinjskih pomočnikov, strokovnjakov za prodajo, oglaševanje in trženje, delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah in poslovnih sekretarjev.

Največje znižanje v območni službi Nova Gorica

Število brezposelnih se je maja v primerjavi z aprilom najbolj znižalo v območni službi Nova Gorica, za 4,9 odstotka. Večji upad, kot je bil dosežen na ravni države, so imele še območne službe Koper, Murska Sobota, Velenje, Maribor, Kranj in Novo mesto. V območni službi Trbovlje je bilo zmanjšanje enako tistemu na državni ravni, manjši upad pa so beležile območne službe Celje, Ljubljana, Ptuj in Sevnica.

Medletno je bila brezposelnost večja v območni službi Ptuj, za 2,8 odstotka, v ostalih delih države pa je manjša kot pred letom. Največje znižanje števila brezposelnih sta zabeležili območni službi Nova Gorica (-13,2 odstotka) in Velenje, kjer je bila v primerjavi z lanskim majem brezposelnost manjša za 12,5 odstotka.

V obdobju prvih petih letošnjih mesecev skupaj se je na zavodu na novo prijavilo 26.314 brezposelnih oseb, kar je 6,3 odstotka več kot lani v tem času. Iz evidence se je odjavilo skupaj 30.579 brezposelnih oseb, od teh 20.665 zaradi zaposlitve, kar je 0,8 odstotka manj kot v enakem obdobju leta 2023. V povprečju sta bili v obdobju od januarja do maja brezposelni 47.502 osebi, 6,8 odstotka manj kot v enakem obdobju 2023.

Največ oseb se je prijavilo, ko jim je prenehala zaposlitev za določen čas

Največ oseb se je prijavilo, ker jim je prenehala zaposlitev za določen čas, in sicer 11.993. Prijavilo se je tudi 1931 iskalcev prve zaposlitve ter 5711 presežnih delavcev in stečajnikov. V primerjavi z enakim lanskim obdobjem se je pri zavodu prijavilo 33,4 odstotka več presežnih delavcev in stečajnikov. Brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas se je medtem prijavilo tri odstotke manj, iskalcev prve zaposlitve pa 4,8 odstotka manj kot v enakem obdobju leta 2023.

Ali se ohlaja povpraševanje po delavcih?

Nekoliko pa se na podlagi zavodove statistike ohlaja povpraševanje po delavcih. Delodajalci, med katerimi jih je bilo največ s področja izobraževanja, zdravstva in socialnega varstva ter predelovalnih dejavnosti, so od začetka leta do konca maja zavodu sporočili 67.173 prostih delovnih mest, sedem odstotkov manj kot lani v tem času. Samo maja so zavodu sporočili 13.043 prostih delovnih mest, 0,5 odstotka manj kot aprila in 11,7 odstotka manj kot maja 2023.

Največ so delodajalci povpraševali po delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih v uradih, hotelih in drugih ustanovah, delavci za preprosta dela pri visokih gradnjah, usmerjevalcih in raznašalcih, voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, predmetnih učiteljih v osnovnih šolah, strokovni sodelavcih in strokovnjakih za zdravstveno nego, strokovnjakih za oblikovanje, izvajanje in nadzor politik, programov in ukrepov ter prodajalcih.

Po zadnjih podatkih statističnega urada, ki so sicer na voljo za marec, so bili v državi 944.303 delovno aktivni prebivalci, 0,3 odstotka več kot februarja in 1,4 odstotka več kot marca 2023. Stopnja registrirane brezposelnosti, ki jo izračunavajo na zavodu, je bila na podlagi tega marca 4,7-odstotna, kar je za 0,3 odstotne točke manj kot februarja in 0,4 odstotne točke manj kot marca lani.