Za predlog za izdajo začasne odredbe, s katero skušajo preprečiti nadaljnjo izvedbo sklepa o povečanju osnovnega kapitala Infond Holdinga, so se v VZMD-ju odločili namesto predloga za prekinitev registracijskega postopka. Foto: MMC RTV SLO
Za predlog za izdajo začasne odredbe, s katero skušajo preprečiti nadaljnjo izvedbo sklepa o povečanju osnovnega kapitala Infond Holdinga, so se v VZMD-ju odločili namesto predloga za prekinitev registracijskega postopka. Foto: MMC RTV SLO
VZMD s predlagano začasno odredbo predlaga sodišču prepoved izvršitve sklepov skupščine, predvsem pa prepoved poslovodstvu Infond Holdinga, da omogoči "vplačilo oziroma vpis novih delnic na podlagi ničnega sklepa o dokapitalizaciji, ter nadzornemu svetu družbe, da opravi vse potrebno za vpis z dokapitalizacijo povezanih sprememb statuta v sodni register". Foto: MMC RTV SLO

Po mnenju Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) so namreč sklepi neveljavni, saj bi morali skladno z določbo zakona o gospodarskih družbah skupščino sklicati najmanj mesec dni pred zasedanjem skupščine. Kot so sporočili iz VZMD-ja, je bila skupščina Infond Holdinga sklicana 30. aprila, zasedala pa je 8. maja. Med sklicem in zasedanjem skupščine je tako preteklo teden dni, a ker je sklicni rok sovpadal s prvomajskimi prazniki, so imeli delničarji za prijavo in pripravo na skupščino le štiri delovne dni.

"S tem je bila grobo kršena pravica delničarjev do sodelovanja pri upravljanju družbe, zaradi česar je tako sklicana skupščina nezakonita, na njej sprejeti sklepi pa so nični, podrejeno pa najmanj izpodbojni," so poudarili.

Začasna odredba namesto prekinitve registracijskega postopka
Za predlog za izdajo začasne odredbe, s katero skušajo preprečiti nadaljnjo izvedbo sklepa o povečanju osnovnega kapitala Infond Holdinga, so se v VZMD-ju odločili namesto predloga za prekinitev registracijskega postopka. Kot so poudarili, je sodni register mariborskega okrožnega sodišča postopek "ponovno vpisal v rekordnem času petih delovnih dni, čeprav so bile na skupščini napovedane številne izpodbojne tožbe, za katere velja rok 30 dni".

VZMD s predlagano začasno odredbo predlaga sodišču prepoved izvršitve sklepov skupščine, predvsem pa prepoved poslovodstvu Infond Holdinga, da omogoči "vplačilo oziroma vpis novih delnic na podlagi ničnega sklepa o dokapitalizaciji, ter nadzornemu svetu družbe, da opravi vse potrebno za vpis z dokapitalizacijo povezanih sprememb statuta v sodni register".

Ob morebitni zavrnitvi lahko Infond nadaljuje dokapitalizacijo
Ob morebitni zavrnitvi predloga za izdajo začasne odredbe bi Infond Holding lahko nadaljeval postopek dokapitalizacije, pri čemer bi največji delničar Center naložbe, ki je prek povezanih podjetij v lasti prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, vpisal in vplačal nove delnice Infond Holdinga ter tako postal več kot 90-odstotni lastnik. To bi po mnenju združenja ustvarilo pogoje za iztisnitev več kot 33.000 malih delničarjev.

Delničarji Infond Holdinga so na prejšnji skupščini po pričakovanju podprli vse predloge, tudi tista o zmanjšanju osnovnega kapitala družbe zaradi pokrivanja izgube in o hkratni dokapitalizaciji s stvarnimi vložki Centra Naložbe.

Z veliko večino so podprli sklep o dokapitalizaciji Infond Holdinga s stvarnimi vložki za največ 64,995 milijona evrov, na skoraj 120 milijonov evrov, za kar bo Infond Holding izdal 20.154.302 novih kosovnih delnic. Stvarne vložke bodo predstavljale terjatve Centra Naložb, ki so nastale na podlagi sklenjenih posojil Infond Holdingu.

Po pojasnilih VZMD-ja poslovodstvo Infond Holdinga drugim delničarjem vpisa novih delnic sploh ni ponudilo, na skupščini pa uprava Infond Holdinga ni dala pojasnil o tem. "Čeprav bi morala uprava Infond Holdinga ob objavi emisijskega zneska novih delnic v primeru povečanja osnovnega kapitala določiti tudi rok, v katerem lahko vsi obstoječi delničarji uveljavijo svoje prednostne pravice - ta ne sme biti krajši od 14 dni -, tega ni storila, kar pa glede na (nezakonito) kratek sklicni rok skupščine in jasen namen izločanja manjšinskih delničarjev iz družbe niti ne preseneča," so poudarili.

B. K.