Airbnb oklestila pandemija

Zaradi velikega upada turistov se tudi pri nas povečuje število najemniških stanovanj. Obseg Airbnb ponudnikov se je v Ljubljani precej zmanjšal, prav tako so se znižale cene nastanitev.

Airbnb apartma v strogem centru Ljubljane se lahko pohvali z odličnimi ocenami. Cena je znižana na 35 evrov na noč. Med obvezno opremo so po novem tudi maske in razkužila.

V tem obdobju lani je bilo to stanovanje popolnoma zasedeno. Letos na prve goste še čakajo. Stanovanje pa je bilo v času epidemije oddano zastonj v uporabo medicinskim delavkam. Lastnica nepremičnine je pomislila tudi na dolgoročno oddajanje.

"Nihče več nas ne kliče, da bi kupil za oddajo za Airbnb. Tisti, ki imajo ta stanovanja, upajo na boljše čase in oddajajo pač tudi dolgoročno," pravi Zoran Đukić, direktor nepremičninske agencije Stoja Trade

Vsi tisti, ki so za takšna stanovanja vzeli posojila, pa se utegnejo znajti v težkem položaju. "Stroški so, prihodkov pa ni. Verjamem, da bodo številne nepremičnine banke tudi zaplenile, da zavarujejo svoj interes," pravi Maja Uran Maravić iz fakultete za turistične študije

Ponekod so se že znižale cene najemnin, vse več je tudi nakupov lastnih stanovanj.

"Najemnina garsonjere na dobri lokaciji je bila že do 700 evrov, kar je bilo strašansko drago. Zdaj so že po 500 evrov. Prodaja se več, kot se je včasih prodajalo. Ljudje so tudi ugotovili, da če si nekje zaprt dva meseca, je boljše, da imaš malo boljše stanovanje, da nisi zaprt ravno v luknji," dodaja Đukić.

Strokovnjaki do konca leta napovedujejo najmanj 70-odsotni padec turističnega prometa. Za preživetje pa bo ključno zaupanje turistov.

"Pričakujem, da se bodo turisti usmerjali v bolj tradicionalne oblike nastanitve, kjer so jasno skomunicirani varnostni standardi in ostali standardi poslovanja," še meni Maja Uran Maravić in dodaja, da bo do iznajdbe cepiva ostal le boj za preživetje.