Foto: BoBo
Foto: BoBo

Med tistimi, ki jih je koronakriza najbolj prizadela, so bili ti, ki oddajajo stanovanja za kratkoročen najem, po navadi prek spletne platforme AirBnB.

"To so v bistvu zelo lepa in zelo dobra stanovanja na zelo dobrih lokacijah, kjer so dejansko ta stanovanja vezana na zelo visoka posojila. Ker so dejansko ljudje kupovali za višje cene z višjimi krediti," je povedal Alen Komić z družbe ABC nepremičnine.

Če so padci cen najemnin posledica krize zaradi epidemije, pa bo precej verjeten padec cen rabljenih stanovanj povezan z vrhom iz leta 2018, ki smo ga dosegli po štirih letih neprestane rasti, ko so se cene stanovanj povišale za več kot 30 odstotkov.

"Glede rabljenih stanovanj, starejših, 70- ali 80-letnih: seveda te cene bodo pač začele padati. Ampak iz drugih razlogov ... ker prihajajo novogradnje. In s tem, ko prihajajo novogradnje, je pritisk na rabljene nepremičnine in za te nepremičnine bodo šle cene navzdol," pa je izjavil Predrag Todić z družbe Ljubljana nepremičnine.

"Po mojem mnenju da, od pet do deset odstotkov, ampak to je zdaj v nekem obdobju od pol leta do leta," je k temu dodal Komić.

"Nepremičninarji so prepričani, da koronakriza ne bo tako huda kot finančna kriza.
Seveda to ni primerjava z 2009 tako kot na primer ta trenutek, ko se dogaja 2020. Vsi pričakujemo, da bo gospodarstvo po šestih mesecih normalno zaživelo nazaj," je napovedal Todić.

Pred epidemijo je povpraševanje presegalo ponudbo nepremičnin na trgu.

"Mislim, da se bo ta zadeva zdaj malo umirila, in če bodo banke odigrale to ključno vlogo, mislim, da tu ne bo nekih zelo velikih premikov," sporoča Komić.

Po podatkih geodetske uprave so se rabljena stanovanja v Sloveniji lani v povprečju podražila za pet odstotkov, ampak ne v Ljubljani in tudi ne na Obali, pač pa na Goriškem za 12 odstotkov in v Kranju za dobrih deset.

Karantena po novem