Rast cen na letni ravni je bila marca 1,9-odstotna. Foto: MMC RTV SLO
Rast cen na letni ravni je bila marca 1,9-odstotna. Foto: MMC RTV SLO

Cene obleke in obutve so se v povprečju zvišale za 11 odstotkov, kar je bilo pričakovano, saj so se končali popusti in razprodaje. Višje so bile tudi cene rekreacije in kulture (za 6 odstotkov), zdravstvenega zavarovanja ter prevoznih storitev.

Najbolj sta se podražila železniški in letalski potniški prevoz (za 5,7 oz. 5,2 odstotka), zaznali so tudi višje cene motornih koles in koles (za 2,3 odstotka).

Znižale pa so se cene alkoholnih pijač in zdravil, medtem ko na letni ravni cene v skupini alkoholne pijače in tobak rastejo. Rast cen na letni ravni je sicer na splošno znašala 1,9 odstotka, prav tolikšna je bila tudi povprečna 12-mesečna inflacija, pravijo na državnem statističnem uradu.

Vplivala je korekcija prispevka za RTV
V uradu za makroekonomsko analizo poudarjajo, da je razmeroma visoka rast cen življenjskih potrebščin v marcu v veliki meri posledica tehničnega učinka korekcije ravni RTV-prispevka. Po februarskem znižanju se je namreč RTV-prispevek marca spet zvišal.

V območju evra je bila inflacija 2,4-odstotna
Medtem so prišli tudi podatki, kakšno je stanje s cenami v evrskem območju. Države območja evra so februarja na letni ravni zaznale 2,6-odstotni dvig cen, sporoča Eurostat. Podatek je presenetil analitike, ki so napovedovali 2,4-odstoten dvig cen. Takšna stopnja inflacije krepi pritisk na ECB, da zgodaj začne dvig obrestnih mer.

Inflacija v območju evra je zdaj na najvišji ravni v zadnjih dveh letih, višja je bila oktobra 2008, ko je znašala 3,2 odstotka. Nanjo že dalj časa vplivajo predvsem višje cene energije, surovin in posledično tudi hrane.