Med novimi registriranimi brezposelnimi je največ takih, ki jim je potekla zaposlitev za določen čas. Foto: BoBo/Bor Slana
Med novimi registriranimi brezposelnimi je največ takih, ki jim je potekla zaposlitev za določen čas. Foto: BoBo/Bor Slana

V marcu se je število registriranih brezposelnih glede na februar zmanjšalo za 5,2 odstotka. Tako se je na novo prijavilo 5.023 oseb, kar je 2,8 odstotka manj kot februarja in 4,4 odstotka manj kot marca lani. Med novoprijavljenimi je bilo 2.599 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 563 iskalcev prve zaposlitve in 894 trajno presežnih delavcev oziroma stečajnikov.

Od 9.245 brezposelnih, ki jih je zavod odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oz. samozaposlilo 7.555, kar je 35,6 odstotka več kot februarja in 7,8 odstotka manj kot marca lani.
Brezposelnost se je tako na mesečni kot na letni ravni znižala v vseh območnih službah zavoda. Glede na februar je najbolj upadla v Murski Soboti (-9,0 odstotka) in na Ptuju (-8,2 odstotka), glede na marec lani pa v Novem mestu (-10,6 odstotka) in Murski Soboti (-9,3 odstotka).

Na novo največ prijavljenih zaposlenih za določen čas
V prvem četrtletju se je na novo prijavilo 21.544 brezposelnih, kar je 0,3 odstotka manj kot lani v tem času. Največ oseb se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas, in sicer 13.299, kar je približno enako kot lani. Prijavilo se je še 3.006 trajno presežnih delavcev in stečajnikov, kar je 8,1 odstotka več, ter 1.895 iskalcev prve zaposlitve, kar je 11,5 manj manj kot v prvem trimesečju lani.

Iz evidence se je odjavilo 23.545 brezposelnih oseb, od teh 18.452 zaradi zaposlitve, kar je 7,8 odstotka manj kot v primerljivem obdobju leta 2018.

Pričakovati je zmanjševanje brezposelnosti
Letos se nadaljuje zniževanje števila brezposelnih. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je v pomladanski napovedi gospodarskih gibanj napovedal, da se bo število brezposelnih letos in v prihodnjih dveh letih še zmanjševalo, a počasneje kot v preteklem obdobju. Na to bo ob nekoliko manjši rasti zaposlenosti vplivala tudi vse nižja brezposelnost, ki bo pod dolgoročno oz. ravnovesno ravnjo, kar nakazuje na vedno bolj omejeno ponudbo na trgu dela, so navedli.