Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Namesto aprilske plače in letošnjega regresa so zaposleni v podjetju RCC dobili informacijo, da gre podjetje v stečaj. Delavke pred kamero ne upajo, povedo pa, da že nekaj mesecev nimajo plačanih tudi prispevkov. Zgodba je bila znana vnaprej, pravi nekdanja zaposlena: "Od Encho sena, Aprila do Sedmega dneva se je to nenehno ponavljalo. To je samo menjava imena. Delajo pa isto naprej."

Sogovornica je delala v podjetju April istih lastnikov. Inšpektorat za delo je tam zaznal več kršitev in izdal več glob. Podjetje je šlo v stečaj. Nastalo je podjetje Sedmi dan. Inšpektorji so ga obiskali velikokrat. "Opravili smo 32 nadzorov in ugotovili večje število kršitev, povezanih predvsem z neizplačevanjem plač, neizplačevanjem regresa in tudi šikaniranja na delovnem mestu," je pojasnil vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja na inšpektoratu za delo Luka Lukić. Zaradi sistematičnih kršitev temeljnih pravic delavcev je inšpektorat zadevo predal tožilstvu. Tam so ovadbo zavrgli, saj da ni dokazov o naklepnem dejanju. Lukić pravi, da je čas, da "za te stvari" nekdo vendarle kazensko odgovarja.

Zgodba se je ponovila tudi v podjetju RCC. Izigrane delavke so na začetku maja podale prijavo na inšpektorat, direktorica pa je podjetje pred nekaj dnevi poslala v stečaj. S TV Slovenija ni želela govoriti. Ne nje ne stečajnega upravitelja pa ne uspe priklicati niti zavodu za zaposlovanje, ki želi delavkam čim prej pomagati. "Potrudili se bomo, da bomo za te delavke prioritetno zadeve obravnavali in tudi priznali pravico v čim krajšem mogočem času," je povedala svetovalka generalnega direktorja na zavodu za zaposlovanje Mirjana Zgaga.

Od zaposlenih pa je TV Slovenija izvedela, da je direktorica nekaj delavkam že ponudila službo. Praksa stečaj - novo podjetje se očitno nadaljuje. In lahko se, dokler zakonodaja, ki ureja odpiranje gospodarskih družb, to dovoljuje.

Podjetje RCC v stečaju