Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Delo navaja, da gre za investicijske sklade iz Japonske in da cena ne presega 15 milijonov evrov, Primorske novice pa, da naj bi bil kupec japonska multinacionalka in da naj bi cena znašala 16 milijonov evrov.

Sorodna novica Je portoroška marina vendarle prodana?

Da je portoroška marina prodana, je Delu v četrtek neuradno potrdilo več virov. Prodajo je pred tedni napovedal tudi prvi mož Term Čatež in DZS Bojan Petan. Radio Koper je tedaj poročal, da je pogodba tik pred podpisom in da naj bi cena znašala približno 15 milijonov evrov.

Primorske novice danes poročajo, da je mogoče, da tudi tokratna pogodba vsebuje odložne pogoje, in sicer za zemljišče, za katero ima Marina Portorož sklenjeno koncesijsko pogodbo, medtem ko parcel, namenjenih za gradnjo termalne riviere, naj ne bi prodali.

V piranski občini so za Primorske novice povedali, da so bili seznanjeni, da naj bi bil prodajni postopek v sklepni fazi in da si želijo, da bi novi lastnik čim bolje še razvijal to dejavnost.

Neuspešne prodaje za več denarja

Prodaja Marine Portorož je bila del dogovora DZS-ja z upniki o finančnem prestrukturiranju. Glavni upnik je sklad York, ki je terjatve do družbe kupil od Gorenjske banke in Družbe za upravljanje terjatev bank.

Portoroška marina je bila že večkrat na prodaj. Pred nekaj več kot letom dni sta se za nakup med drugimi skupaj potegovali družbi Glen in Adventura Investments, ki sta s Termami Čatež celo podpisali pogodbo za nakup, a je ta oktobra 2019 zapadla. Družba MMNT, ki sta jo za prevzem ustanovila Adventura holding in Glen, naj bi po takratnih navedbah dnevnika Finance iz avgusta lani za Marino Portorož plačala 21,6 milijona evrov.

Pred skoraj tremi leti je skupina P & P iz Lucije za celoten kompleks, vključno z zemljiščem za termalni park, ponujala 40 milijonov evrov, a so jih obvestili, da že poteka usklajevanje kupoprodajne pogodbe z dvema kupcema. Po poročanju Radia Koper so zdaj veseli, da jim takrat ni uspelo. Razmere so se medtem precej spremenile in tokratna cena naj bi bila občutno nižja.