Marko Lotrič. Foto: Prvi
Marko Lotrič. Foto: Prvi

Po zmedi pri glasovanju državnega sveta o zahtevi za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije glede poslovanja podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnega nezakonitega financiranja Gibanja Svoboda je predsednik državnega sveta Marko Lotrič pojasnil, da bodo na kolegiju državnega sveta najprej pogledali videoposnetek prejšnje seje, nato pa odločili, ali se glasovanje ponovi. Po njegovem mnenju je sam postopek potekal pravilno: "Sklep je bil prebran."

Je državni svet le politično orodje?

O zahtevi interesne skupine lokalnih interesov za ustanovitev parlamentarne komisije Lotrič pravi, da ima to pravico vsaka od petih skupin v državnem svetu. "Na nadaljevanju prekinjene seje se bo pokazalo, čemu je namenjena ta parlamentarna preiskava. S tako zadevo se zdajšnja sestava državnega sveta ukvarja prvič, skupno pa sedmič. Najbolj je poznana zadeva Kangler, ki je tudi zelo podobna. To ni nekaj vsakdanjega, saj gre za občutljive zadeve za svetnice in svetnike, še bolj pa je to občutljivo za tistega, ki ga zadeva, in tudi za javnost. Zato je pomembno, da vsako zadevo izpeljemo po postopku." Po njegovem mnenju je za vsebino zahteve kot tako odgovorna vsaka skupina svetnikov ali komisija. "V tej pobudi smo sicer prejeli dopis pooblaščenca podjetja Gen-I, ki je tudi javno objavljen na spletni strani državnega sveta. Iz tega izhaja jasno nasprotovanje pobudi državnih svetnikov, v državnem svetu pa vsebinske razprave sploh še ni bilo." Opozicijska stranka SDS je v parlamentu že večkrat poskušala ustanoviti tako preiskovalno komisijo, vendar ima premalo glasov. Na vprašanje, ali državni svet pri tem pomaga parlamentarnim strankam, Lotrič odgovarja: "Državni svet je politični organ. Ključno pa je, da pri vsem tem v postopku ne storimo nobene napake ali, kar je še huje, ne povzročimo škode vpletenim v ta postopek. Hočeš nočeš so izpostavljeni določene pravne osebe, določena imena."

Še en dokaz, da je državni svet "nebodigatreba"?

Levica je po zapletu v državnem svetu že ocenila, da bi bilo najbolje ta organ preprosto ukiniti, v preteklosti so že bili tudi konkretni poskusi tega. Lotrič meni, da so taki pozivi nedemokratični. "Če bi na prvo žogo ukinjali organe, ki jih predvideva ustava, ne vem, kako bi se država sploh organizirala. Moram reči, da nihče ni nezmotljiv, pomembno pa je, da je vse izpeljano po postopku, saj je ta mati demokracije."

Aktualna vlada ima težave z nepoznavanjem problematike

Lotriča skrbijo vedno nove obremenitve gospodarstva, kmetijstva, podjetnikov. "Vsak dan se zbudimo v nov davek." Ob tem poudarja tudi raven dialoga brez argumentov. "Raziskava javnega mnenja je pokazala, da je le 23 odstotkov ljudi ponosnih na delovanje slovenske demokracije." Državni svet je po besedah Lotriča vse leto opozarjal na težavo napotenih delavcev v tujino. "Politika je zaradi nepoznavanja problematike očitno ignorirala mnenje gospodarskih združenj, predvsem stroke, in s tem iz Slovenije dobesedno spodila 2800 podjetij. Govorimo o 15.000 ljudeh, ki bodo plačevali davke in prispevke v tuje blagajne, predvsem na Hrvaškem, Slovaškem ter v Avstriji in Nemčiji."

Več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.

Marko Lotrič: Državni svet je političen organ