Rok za zamenjavo podizvajalca, ki ga je določil 2TDK, se izteče 6. marca. Foto: Radio Koper
Rok za zamenjavo podizvajalca, ki ga je določil 2TDK, se izteče 6. marca. Foto: Radio Koper

Družba 2TDK, ki skrbi za izgradnjo drugega tira med Divačo in Koprom, je zaradi neustrezne reference in previsokih cen preostalih ponudnikov lani objavljeni razpis razveljavila, vendar se je družba Markomark Nival na to odločitev pritožila. Državna revizijska komisija je njihovemu zahtevku za revizijo ugodila, prokurist družbe Marko Glavinič pa je za STA povedal, da bo Markomark Nival družbi 2TDK predlagala novega podizvajalca.

Čeprav je 2TDK upravičeno dvomil o višini zidu za referenco pri gradnji, je s tem, da je razveljavil razpis, po oceni revizijske komisije ravnal napačno. Državna revizijska komisija je namreč dejala, da zakon nalaga, da je v primeru, ko podizvajalec ni zmožen izpeljati posla oz. njegova referenca ne drži, naročnik izvajalca dolžan pozvati k zamenjavi.

"Upam, da bo Markomark zdaj podal ustrezno referenco in zamenjal podizvajalca. Če bo to izpolnil, bomo z njim podpisali pogodbo," je pred dnevi napovedal generalni direktor 2TDK-ja Dušan Zorko. Če družba, ki je podala najugodnejšo ponudbo, ne bo tudi odgovorila na vsa vprašanja 2TDK-ja, bo ta najverjetneje morala ponoviti razpis.

Gradnja objektov za prečkanje doline Glinščice je sofinancirana s sredstvi EU-ja. Rok za izgradnjo v okviru del za prečkanje Glinščice je december 2021, sicer bo treba evropska sredstva vračati. Da bi ujeli ta rok, bi bilo treba dela začeti sredi letošnjega leta.