Direktor družbe 2TDK Dušan Zorko je napovedal, da bodo sledili odločitvi revizijske komisije. Foto: BoBo
Direktor družbe 2TDK Dušan Zorko je napovedal, da bodo sledili odločitvi revizijske komisije. Foto: BoBo

Državna revizijska komisija je ugodila zahtevku za revizijo pri razpisu za gradnjo viadukta Glinščica, ki ga je podal konzorcij Markomark Nival in Ekorel. Čeprav je 2TDK upravičeno dvomil o višini zidu za referenco pri gradnji mostu v okviru projekta izgradnje drugega tira med Divačo in Koprom, je s tem, da je razveljavil razpis, ravnal napačno. Zakon nalaga, da je, če podizvajalec ni zmožen izpeljati posla oz. njegova referenca ne drži, naročnik izvajalca dolžan pozvati k zamenjavi podizvajalca.

Sorodna novica Cesarjeva nova oblačila (v Pesnici)

Odločitev revizijske komisije je presenetila 2TDK, kjer vztrajajo, da so sledili praksi in kot celoto obravnavali zakon, ki ureja javno naročanje, ter se pri tem niso sklicevali le na en člen, kot je to storila komisija. Kljub temu bodo sledili odločitvi revizijske komisije, je napovedal generalni direktor družbe Dušan Zorko. To mora potrditi še strokovna komisija družbe in določiti rok.

Pri razpisu za most čez Glinščico je bila sporna višina zidu, ki ga je Markomark Nival zgradil v Pesnici. Zid je bi bil prenizek, saj ni dosegel osmih metrov, kot so trdili v podjetju. Predstavniki konzorcija družb Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel pa so trdili, da je v Pesnici gradil osem metrov visok podporni zid in ima za to vso dokumentacijo.

Gradnja objektov za prečkanje doline Glinščice je sofinancirana s sredstvi EU-ja. Rok za končanje projekta je december 2021, sicer bo treba evropska sredstva vračati. Da bi ujeli ta rok, bi bilo treba dela začeti sredi letošnjega leta.