Geoplin. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Geoplin. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V Geoplinu, katerega 74 odstotkov lastništva odpade na Petrol, 25 odstotkov pa na državo, razlogov za takšno potezo niso navedli. So pa pred dnevi takšen razplet neuradno napovedali v Financah. Kot so zapisali, naj bi to zahtevala uprava Petrola, ki jo od konca preteklega leta vodi Sašo Berger.

Bitenc je Geoplin vodil od konca oktobra 2022, ko je Petrol pod vodstvom Nade Drobne Popović, ki je s tega položaja odstopila novembra lani, razrešil dotedanjo direktorico Vanjo Lombar. Bitenc je v Geoplinu z začetkom letošnjega leta dobil polni petletni mandat.

Na začetku lanskega decembra je Bitenc po nekaj manj kot štirih letih odstopil z mesta člana uprave Petrola, največjega trgovca z naftnimi derivati. Predstavljeni argument za njegov predčasni odhod je bil, da se bo v celoti posvetil vodenju Geoplina, največjega slovenskega dobavitelja zemeljskega plina.

"Geoplin ostaja vodilni dobavitelj zemeljskega plina za Slovenijo in nemoteno nadaljuje aktivnosti tudi na tujih trgih. Svojim odjemalcem bo še naprej zagotavljal konkurenčne, zanesljive in fleksibilne dobave zemeljskega plina ob ohranjanju vzdržne stopnje donosnosti poslovanja. V skladu z nedavno sprejeto strategijo ima družba poleg oskrbe z zemeljskim plinom tudi pomembno strateško razvojno vlogo v energetski tranziciji," so zapisali v Geoplinu.