Medja je izkoristil medvladje in prodal za državo pomemben delež Zavarovalnice Triglav. Foto: BoBo
Medja je izkoristil medvladje in prodal za državo pomemben delež Zavarovalnice Triglav. Foto: BoBo

Država je tako po šestih borznih poslih in 31 sekundah ostala brez vsakršnega vpliva v najbolj stabilnem finančnem podjetju v Sloveniji, piše Dnevnik. NLB je z nepričakovano prodajo 3,1-odstotnega deleža iztržil 11,5 milijona evrov oziroma 16,5 evra za delnico.
A čeprav je Agencija za trg vrednostnih papirjev pred kratkim državi vzela glasovalne pravice za njen 64-odstotni lastniški delež v Triglavu, tega direktor agencije Damjan Žugelj iz neznanih razlogov ni storil za NLB, čeprav je ta v večinski državni lasti.

Komu je NLB prodal svoje delnice Triglava, še ni znano, govori pa se o portfeljskih vlagateljih. Očitno pa je bil posel dogovorjen. Za zdaj še neznani vlagatelji pa bodo imeli gotovo pomembno vlogo tudi na prihajajoči skupščini Zavarovalnice Triglav.
Društvo malih delničarjev se namreč intenzivno pripravlja na sklic izredne skupščine, na kateri bi delničarji odločali o razrešitvi nadzornikov, ki jih je Janševa vlada na februarski skupščini imenovala v nadzorni svet zavarovalnice. Brez soglasja kupcev NLB-jevega svežnja delnic mali delničarji na novo imenovanih nadzornikov namreč ne bodo mogli razrešiti.