Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Uspešnost soočanja EU-ja s krizo bo močno zaznamovala sodelovanje v evropski družini"

Vodja misije pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF) Bernardin Akitoby in finančni minister Andrej Šircelj sta v petek med drugim govorila o možnostih za pomoč sklada, ki bo državam zaradi epidemije koronavirusa ponudil 50 milijard dolarjev sredstev, so sporočili z ministrstva za finance.

Za države v razvoju bo na voljo 10 milijard brezobrestnih posojil, za druge države, tudi Slovenijo, pa bo v okviru instrumenta hitre pomoči na voljo 40 milijard dolarjev posojil. Za posojilo naj bi se zanimalo že okrog 80 držav, vendar pa sklad še nima oblikovanega hitrega postopka sprejemanja in obravnave teh prošenj.

Nad posledice epidemije z dve milijardi evrov vrednimi ukrepi

Slovenija bi lahko zaprosila za pomoč do približno 800 milijonov evrov, vendar pa so po pogovorih s predstavniki IMF-a ugotovili, da so za Slovenijo najverjetneje ugodnejši krizni instrumenti Evropske centralne banke, ki je napovedala dodaten, 750 milijard evrov vreden program odkupovanja obveznic.

Na ministrstvu za finance so ob tem povzeli opozorilo, da mora pri novem zadolževanju Slovenija paziti, da se dolgoročno njen dolg ne bi preveč povečal.

Padec slovenskega bruto domačega proizvoda v 2020 je v začetku tedna že napovedal tudi Urad RS za makroekonomske analize in razvoj, ki zaradi zaostrenih razmer ob epidemiji novega koronavirusa pričakuje od šest- do osemodstotno krčenje gospodarstva.