Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na izredni skupščini so delničarji Luke Koper za nove nadzornike imenovali Boruta Škabarja, Barbaro Nose, Jožefa Petroviča, Boštjana Raderja in Mirka Bandlja.

Odpoklic štirih nadzornikov, ki zastopajo kapital, je predlagal Slovenski državni holding (SDH). Ta ima v lasti 11,13 odstotka delnic. Sklic izredne skupščine je zahteval tudi v imenu države, ki je neposredno lastnica 51-odstotnega deleža Luke Koper. Ob tem je 4,98 odstotka delnic last Kapitalske družbe, 3,14 odstotka pa Mestne občine Koper.

Zastopnica SDH-ja na skupščini je bila Simona Razvornik Škofič. Predlog za zamenjavo je obrazložila s spremenjenimi okoliščinami na trgu pomorskih prevozov. Kot je dejala, so se zaradi svetovne gospodarske krize razmere bistveno spremenile. V teh razmerah mora Luka pospešiti vlaganja, da bo lahko izkoristila potencial drugega tira, je poudarila. Po njenih besedah so zato smiselno prilagodili kompetenčno sestavo nadzornega sveta s strokovnjaki s področij logistike, finančne revizije in upravljanja.

Kot so sporočili z SDH-ja, je Borut Škabar diplomiran zgodovinar, skozi celotno kariero pa se ukvarja s pomorskimi prevozi oziroma pomorsko logistiko, Barbara Nose je specialistka revidiranja računovodstva z več kot 25 leti izkušenj operativnega vodenja revizijskih projektov, Jožef Petrovič je pomočnik generalnega direktorja Slovenskih železnic in ima izkušnje tako na področju prometa kot komerciale, Boštjan Rader je zaposlen na SDH-ju kot samostojni upravljavec in ima izkušnje pri upravljanju državnega premoženja, Mirko Bandelj pa je nekdanji minister za notranje zadeve in dolgoletni generalni sekretar vlade v času, ko je imel glavno vlogo LDS.

Predsednik uprave menjav ni želel komentirati

Delničarji so se uradno seznanili tudi z odstopom Tamare Kozlovič, ki je bila v nadzorni svet imenovana na predlog lokalne skupnosti, maja lani pa je odstopila, ker je bila izvoljena za poslanko DZ-ja. V nadzornem svetu ostaja peti predstavnik kapitala Tomaž Benčina, ki je mandat začel 7. junija 2022.

Ob menjavah nadzornikov se odpira tudi vprašanje morebitnih zamenjav v upravi družbe. Predsednik uprave Boštjan Napast sprememb v nadzornem svetu ni želel komentirati ali ugibati o svoji prihodnosti na položaju.

Na skupščini se je ob predstavnici SDH-ja oglasil le še mali delničar in dolgoletni uslužbenec Luke Viktor Udovič. Med drugim je opozoril na nezadovoljstvo med zaposlenimi, ki ga je potrdila tudi nedavno izpeljana interna anketa. Med glavnimi razlogi je navedel preobremenjenost zaradi visoke rasti prometa.

Novi nadzorniki Luke Koper